Leteći motocikli bi mogli biti u upotrebi već do 2020. godine

Godinu nakon premijernog predstavljanja u Californiji kompanija Hoversurf predstavila je svoj leteći motocikl na sajmu tehničkih dostignuća u Dubaiju, prenosi CNN.

Naime, kompanija se vratila s novim modelom i dokazima da je njihovo električno vozilo za polijetanje i slijetanje moguće koristiti u svakodnevnom životu.

Ugovor je potpisan prošle godine, Hoversurf je sada svoj leteći motocikl S3 2019 poklonio policiji u Dubaiju i već je započela obuka za policijske službenike.

Brigadir Khalid Nasser Alrazooqi, generalni direktor odjeljenja za vještačku inteligenciju u Dubaiju, opisao je vozilo eVTOL kao prvo vozilo koje će moći doprijeti do teško dostupnih zona. Istakao je kako se nada da će se leteći motocikl naći u upotrebi do 2020. godine.

"Trenutno imamo dvije ekipe koje su već u procesu obuke, a iz dana u dan povećavamo broj polaznika", rekao je on za CNN.

Glavni operativni rukovodilac kompanije Hoversurf Joseph Segura-Con objasnio je da će idealni kandidati moći voziti motocikl i koristiti ga za obavljanje svojih svakodnevnih zadataka. Također, fotografije jednog policajca koji je naučio pilotirati pojavile su se prošlog mjeseca na internetu.

S druge strane, Tim Robinson, glavni i odgovorni urednik časopisa Aerospace, opisao je vozilo kao "poprilično ograničeno" kada je riječ o potencijalnom policijskom radu, ali je istakao kako je ipak moguće koristiti ga za dobru zabavu. Ograničenja vidi u slaboj izdržljivosti baterija koje su nužne za pokretanje vozila.

Ako niste pripadnik policije i ako imate 150.000 dolara viška na svom bankovnom računu, leteći motocikl bi mogao biti vaš s obzirom na to da ga i civili mogu kupiti.

Izvor: