Mačke koje pokazuju jezik omiljena su nam stvar na internetu: Saznajte zašto

mačka

MAČKE su vječita zagonetka. Gotovo su mistična stvorenja koja još nismo uspjeli dokučiti u potpunosti. Jedna misterija posebno traje i tjera nas zapitati se "Zašto to rade?" Jeste li primijetili da mačke ponekad pokazuju jezik, iz čista mira? Internet je već preplavljen viralnim snimkama i šaljivim memeovima koji prikazuju mačke tijekom ovog neobičnog čina. Ne radi se o kratkotrajnom izbacivanju jezika, već o radnji koja traje, ponekad i po nekoliko minuta. To je veoma sladak prizor, ali i zbunjujuć.

Stručnjaci nam možda mogu rasvijetliti o čemu se tu zapravo radi. Amy Shojai, stručnjakinja za ponašanje životinja, a osobito mačaka, ističe da one pokazuju jezik kako bi ispitale svoje okruženje.

"Mačke koriste sva dostupna osjetila kako bi istražile svijet oko sebe, uključujući i osjetilo okusa. Oslanjaju se na poseban mehanizam znan kao Flehmenov odgovor pomoću kojeg njihov jezik prikuplja feromone u zraku. Potom se ti feromoni šalju u njihov vomeronazalni organ, koji služi za prepoznavanje mirisa i seksualnog statusa mačaka. Drugim riječima, oni jezikom prikupljaju informacije o drugim mačkama. Stoga, ako mačka gotovo zaboravi uvući jezik, vjerojatno očitava podatke iz zraka", poručuje Shojai.

Flehmenov odgovor koriste i druge životinje, poput konja, tigrova, žirafa, lavova i nosoroga, između ostalih. One tako analiziraju feromone drugih mačaka, osobito ako su to feromoni iz urina. Ali zašto to rade kod kuće, gdje možda nema drugih ljubimaca? Odgovor leži u ljudskom ponašanju. Budući da smo toliko oduševljeni prizorom mačke izbačenog jezika, imamo običaj u tom trenutku poklanjati im pažnju, tepati im, maziti ih i dati im poslastice. Mačke su, samim time, naučile kako nas zadovoljiti, znajući da će im to puno dobrog donijeti (Cats on Catnip).

 

 

Izvor: