Mama se požalila: Kći (5) mi je ovisna o mobitelu i ne želi se igrati, šta da radim?

.
BROJNI roditelji smatraju da im djeca ponekad previše vremena provode ispred ekrana. Također će priznati i da daju djetetu mobitel da se zabavi u nekim trenucima kad im je potreban mir ili ne pronalaze drugo rješenje, premda stručnjaci tvrde da je to štetna praksa

Mama Destiny Nicole Maes postala je poprilično svjesna toga, a njena zabrinutost došla je do te razine da je zamolila ljude na internetu za pomoć i savjet.

Podijelila je video na TikToku na kojem se čuje kako njezina petogodišnja kći jeca od plača, a sve zato što joj je mama odbila dopustiti da koristi mobitel. "Ovo se događa jer sam pogriješila što sam joj davala mobitel otkad je imala godinu dana", rekla je Destiny. "Sad shvaćamo da to utječe na nju tako što se ne bavi drugim aktivnostima osim što provodi vrijeme na mobitelu."

 

Mala Sienna je tijekom cijelog videa nekontrolirano jecala. "Samo mi daj moj mobitel", plače ona, objašnjavajući da se ne želi igrati ni jednom od svojih igračaka.

 

"Imaš cijelu sobu punu igračaka", kaže joj mama. "Neka djevojčica bi ubila za tvoju sobu, Sienna... Željela bi tvoju sobu. Na svijetu postoji djevojčica koja nema ništa. A znaš li što bi radila da ima tvoju sobu? Igrala bi se sa svim igračkama. Ne bi marila za mobitel u tvojim godinama."

 

Neki su joj rekli da je sama kriva

Komentari su bili različiti na ovu temu. Bilo je nekih korisnih prijedloga i nekih koji su je samo okrivljavali. "Ti si kriva", komentirala je jedna osoba. "Tko daje djevojčici koja jedva govori prokleti mobitel? Prokleto dobro znam da ne šalje poruke, ne zna ni slova!"

"Problem je što roditelji ne žele odvojiti vrijeme za igru sa svojom djecom", napisao je netko drugi. "Roditeljstvo je više od igračaka."

 

Jedna je osoba imala jednostavno rješenje: "Ako ima tonu igračaka, to bi mogao biti razlog. Morali smo pospremiti sve igračke mog djeteta kako ne bi bilo pretjerano stimulirano."

 

Netko je rekao da Destiny daje sve od sebe i da je ne treba kritizirati zbog toga: "U slučaju da vam nitko nije rekao, pozdravljam vas što učite iz svojih grešaka i prilagođavate se u skladu s tim."

 

Rizici vremena pred ekranom i preporuke za bebe

Jane Barry, primalja i medicinska sestra za dječje zdravlje, podijelila je najnovije smjernice kada su u pitanju bebe i korištenje ekrana. "Australske nacionalne smjernice za vrijeme ispred ekrana navode da djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala uopće koristiti ekrane, umjesto za videorazgovore", kaže Jane.

 

"To je zato što trebaju komunicirati i surađivati s drugim ljudima u stvarnom vremenu."

Izvor: