Sve tajne kućnog manikira

Za savršen izgled noktiju nikad ne preskačite bazu za lak i piling koji možete lako pripremiti i u vlastitoj kuhinji. Prije lakiranja dobro očistite nokte od masnoća, a omiljenu nijansu laka uvijek nanesite u dva tanka sloja.

#1 Čistoća uvijek prije lakiranja

Lak ima svoj “vijek trajanja” na noktima. Odstranite ga nakon otprilike pet dana jer kad se jednom počne guliti istovremeno skida i površinski sloj nokta. Korak koji se najčešće preskače pri kućnom manikira, a uveliko utiče na konačni rezultat – skidanje je masnoće (od ulja ili kreme) komadićem vate i acetonom prije lakiranja. Zato se nemojte čuditi ako manikura ne ispadne baš kako ste očekivali.

#2 Za jake nokte bez nepravilnosti

Izbjegavajte lakiranje noktiju ako niste prije nanijeli bazu jer se tako isušuje njegova površina, a s vremenom se mogu pojaviti i ružne tamne ili žute mrlje. Nanesite je na čiste i suhe nokte, pustite da se osuši prije nego nanesete lak. Bazni lak zaglađuje površinu nokta, prekriva nepravilnosti, ali i doprinosi njihovu jačanju jer podstiče stvaranje keratina od kojeg je nokat građen.

#3 Borba s kožicom počinje pod tušem

Borbu s kožicom oko noktiju možete započeti već pri jutarnjem tuširanju. Omekšanu vrućom vodom, kožicu lagano gurnite frotirskom krpicom. Nakon tuširanja, nanesite ulje, pustite da odstoji nekoliko minuta i zatim ga umasirajte. Ulje se bolje upija od kreme. Ako želite lijepo oblikovane nokte bez listanja ili pucanja, poslužite se turpijicom, najbolje staklenom, iako je nešto skuplja.

#4 Piling iz kućne radinosti

Vaše ruke zaslužuju piling jednako kao vaše lice ili tijelo. Pomiješajte malo meda, nekoliko kapi limunovog soka te kašičicu morske soli pa ih čvrsto masirajte nekoliko minuta. Potom nanesite obilan sloj masnije kreme. Hidrataciju uvijek “odradite” prije lakiranja, kako vam se ne bi dogodilo da pokvarite netom nalakirane nokte.

#5 Vrhove štiti bezbojni lak

Lak se nanosi u dva tanka sloja, a svaki u tri kratka i jednaka okomita poteza. Nakon prvog sloja pričekajte dvije minute da se osuši. Završite slojem nadlaka koji štiti boju te noktima daje zdrav sjaj. Vrhove koji su najprije na udaru (na primjer, tastature i prljavo suđe) možete takođe premazati slojem bezbojnog laka za još više zaštite.