Mlada Bosanka pokrenula biznis

.
Kozje mlijeko, med i kantarion, neki su od sastojaka koji odlikuju proizvode iz asortimana Melise Softić, čija poduzetnička priča od uspješnog kriranja brenda do danas je prerasla u ozbiljan posao, a narudžbe stižu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Mlada Kladanjka, supruga i majka, Melisa Softić, nakon završenog fakulteta, odlučila je pokrenuti liniju proizovda prirodne kozmetike.

“Rođena sam u Tuzli, 1994. godine. Završila sam Behram-begovu medresu, te poslije Filozofski fakultet, smjer filozofija i sociologija. Majka djevojčice i vlasnica biznisa ‘Rosa-dodir prirode’, koji se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike. Članica sam odbora Omladinske Banke Kladanj, članica skupštine osnivača Udruženja mladih „Vizija“ Kladanj i član Lokalne grupe za razvoj Tuholja, koja je dio Mreže Aktivnih zajednica.

Melisa nam ističe kako od 2016. godine razvija svoj posao.

“Primijetila sam rastuću potrebu za prirodnim proizvodima na našem tržištu, kao i manjak kvalitetnih prirodnih proizvoda za njegu kože. Kombinacijom prirodnih blagodati koje daje planina Konjuh, kreativnosti i društvenim angažmanom, nastala je ‘Rosa – Dodir prirode’. Naš cilj je ponuditi kvalitetnu prirodnu kozmetiku koja nastaje koristeći se odabranim prirodnim sastojcima, ali i uključiti lokalne proizvođače. Korištenjem domaćih sastojaka kao što su kozje mlijeko, med i kantarion, pružamo našim klijentima najbolju prirodnu kozmetiku.

Od samog početka, govori nam Melisa, na ideju o pokretanju linije prirodne kozmetike, okolina je reagovala pozitivno, prvenstveno zbog prirodnog potencijala koji ima Kladanj a koji nažalost ostaje neiskorišten.
“Prvi proizvod koji smo proizveli je bio sapun od kozjeg mlijeka, koji je i danas jedan od naših najviše traženih proizvoda. Možemo se pohvaliti raznovrsnom paletom proizvoda u kojoj senalaze sapun s kozjim mlijekom, sapun s kozjim mlijekom i medom, melem od kantarionovog ulja i pčelinjeg voska, nevenova mast, melem od ulja kamilice, balzam za usne sa kokosovim uljem i medom, buketi sa prirodnim sapunima, ručno rađene poklon sehare u kojim se nalazi prirodna kozmetika, pilinzi za tijelo. Rosa – dodir prirode pažljivim biranjem sastojaka za svoje proizvode brine o našem zdravlju i ljepoti”, ponosno ističe Melisa.

Prirodni izdanci glavni su faktor Melisinih proizvoda. Biljke od kojih pravi razne vrste ulja ubrane su na planini Konjuh, te što je najvažnije, bez štetnih sastojaka i u zaštićenoj sredini.

“Naši proizvodi su bazirani na prirodnim sastojcima kao što je domaće kozje mlijeko, kantarionovo ulje, med, ulje nevena i ulje kamilice. Tradicionalnom proizvodnjom kantarionovog, nevenovog i ulja kamilice te njegovim spajanjem sa domaćim pčelinjim voskom nastaju naši melemi i balzami. Naši proizvodi su namijenjeni za osobe koje imaju problema sa kožom, ali i za samu njegu kože. Naša receptura i kvalitetni sastojci su glavna odlika naših proizvoda. Ideja je samo početak, za uspjeh je potreban trud, rad i uspornost. Svaki dan je nova prilika za uspjeh a svaka prepreka prilika za učenje”, govori nam ova Kladanjka.

Izvor: