Mlijeko i kurkuma za hidrataciju lica

“Zlatno mlijeko” odavno se koristi u ajurvedskoj medicini i čine ga kurkuma i kokosovo mlijeko, a ponekad i kokosovo ulje

Već znamo koliko je kurkuma zdrava za naše zdravlje, ali i ljepotu, dok se za kokosovo mlijeko i ulje zna da su najbolji prirodni sastojci za njegu kose, kože, noktiju, zahvaljujući njihovim prirodnim svojstvima koji hidriraju. Kada sve to spojite, dobijate najbolju domaću formulu za bolji osjećaj i izgled.

Zašto je ova maska dobra za njegu i hidrataciju kože?

Ova antiinflamatorna maska koja hidrira je odlična poslastica za kožu, baš kao što je zlatno mlijeko za naš organizam. Uz to, djeluje na svim tipovima kože i čini da izgleda besprijekorno.

Prije nego što krenete sa pravljenjem maske, vodite računa da kurkuma bude organska. Obične, kupovne kurkume uglavnom sadrže boju, koja može ostaviti fleke po licu - piše Ljepota&Zdravlje.ba.

Sastojci:

1/2 šolje kokosovog jogurta
1/4 male kašike organske, mljevene kurkume
1 mala kašika meda
1 mala kašika kokosovog ulja

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u jednoj činiji. Nanesite masku na lice i ostavite je oko 10 minuta. Isperite je dobro uz pomoć tople vode i mekane tkanine, vodeći računa da vam ne ostane dio maske na lice.

Benefiti:

Kombinovanjem kokosovog mlijeka ili ulja sa kurkumom pravite odličnu masku koja smiruje sva zapaljenja na koži.

Kokosovo ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje “zaključavaju” vlagu u koži. Na ovo dodajte i antiupalno, antioksidantno i antibakterijsko dejstvo i dobili ste savršenu bazu za masku za lice.

Kurkuma se još odavno koristi za njegu kože – ima takođe protivupalno, antioksidantno i antibakterijsko dejstvo na koži.

Oba sastojka rade istovremeno, kako bi vašoj koži obezbijedili hidrataciju i prelijep izgled.