Može li Facebook poslati obavještenje kada neko napravi snimak vašeg sadržaja

r
Rizik možete umanjiti zaključavanjem svog Facebook profila

U eri kada velike kompanije obećavaju više privatnosti, ne treba nam puno da shvatimo da naši podaci nisu tako zaštićeni kao što mislimo. Ipak, neke društvene mreže su implementirale mjere po kojima će nas obavijestiti ukoliko neko iznevjeri dato povjerenje i napravi snimak ekrana (screenshot). Snapchat će, naprimjer, poslati takvo upozorenje ukoliko druga strana to učini tokom dopisivanja, a Instagram ukoliko je u pitanju jednokratni videosnimak. A šta je s Facebookom? Da li ova platforma nudi neki vid zaštite ili upozorenja ukoliko neko napravi snimak ekrana dok gleda naš profil ili razmjenu poruka?

 

Nedavno ažuriranje

Kada su u pitanju profili, odgovor je ne - Facebook vas neće obavijestiti kada neko napravi screenshot. Kada podijelite nešto javno na svom Facebook profilu, bilo ko može napraviti snimak ekrana kako bi sačuvao sadržaj. Drugim riječima, dobro razmislite šta ćete podijeliti putem svog profila, jer ne možete biti sigurni gdje će vaši podaci završiti, čak i da ih obrišete.

Međutim, iako Facebook ne radi ništa po pitanju profila, kompanija jeste poduzela neke korake kada je u pitanju razmjena poruka.

U nedavnom ažuriranju svoje Facebook Messenger platforme, Meta je uvela novu funkciju nestajućih poruka, koja automatski briše razmjenu u roku od 24 sata. Ako neko pokuša da napravi snimak ovih nestajućih razgovora, Facebook Messenger će vas o tome obavijestiti.

Nažalost, obični razgovori ne nude isti vid zaštite. Ukoliko želite da zaštitite svoju privatnost, korištenje funkcije nestajućih poruka je jedini način, a to znači žrtvovanje historije razgovora.

Šta možete uraditi da poboljšate privatnost 

Iako ne možete spriječiti nekoga da napravi snimak ekrana vašeg sadržaja, rizik možete umanjiti zaključavanjem svog Facebook profila. To osigurava da samo neko sa vaše liste prijatelja može vidjeti ono što dijelite.

Kada zaključate svoj profil, niko ne može vidjeti vaše fotografije ili objave osim ako ne prihvatite njihov zahtjev za prijateljstvo. Preporučujemo da provjerite svoju listu prijatelja i uklonite svakoga koga ne poznajete.

Kako zaključati Facebook profil

Da biste spriječili nepoznate osobe da pristupaju vašem Facebook profilu i prave snimak ekrana vaših fotografija ili objava, pratite korake ispod da biste zaključali svoj profil.

Otvorite Facebook aplikaciju na svom pametnom telefonu i dodirnite svoju sliku kako biste otvorili svoju profilnu stranicu.

Dodirnite meni s tri tačke i izaberite opciju "Podešavanje praćenja".

Tapnite na opciju "Centar za privatnost", a zatim izaberite "Provjera privatnosti".

Facebook će vam ponuditi više stvari koje možete preduzeti, a naš savjet je da prođete kroz svaku kako biste bili sigurni da ste se što bolje zaštitili.

 

 

Foto: X/Twitter