Najstariji pas na svijetu: Više od 100 uzvanika na rođendanskoj zabavi

pas
Bobi je najstariji pas na svetu. Napunio je 31 godinu, a tim povodom upriličena je i rođendanska zabava.

 

Više od 100 uzvanika, pa čak i plesna skupina, pojavilo se na njegovoj rođendanskoj zabavi u kući njegove obitelji u Portugalu. Bobby je još u veljači upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji pas na svijetu. Prethodni rekorder svih vremena bio je pas Blue iz Australije koji je doživio 29 godina, ali to je bilo davne 1939. godine, prenosi Nova.rs.

Bobby, čistokrvni alenteški ovčar (Rafeiro do Alentejo) 11. svibnja napunio je 31 godinu.

Rođen je na obiteljskoj farmi u selu Konkeiros u okrugu Leiria 1992. godine i nastavlja živjeti s istom obitelji.

Bobby je tako nadmašio skoro stotinu godina star rekord najstarijeg psa koji je dosad držao australski ovčar Bluey koji je doživio 29 godina i pet mjeseci.

Njegova je starost potvrđena u portugalskoj bazi podataka o kućnim ljubimcima, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara.

Za dlaku je izbjegao smrt

Unatoč tome što Bobby slavi titulu najstarijeg, njegov život nije uvijek bio ružičast.

Rođen je kao jedan od četiri štenca u objektu u kojem je obitelj Costa skladištila drva. Zbog velikog broja životinja na farmi, obitelj se odlučila riješiti novih štenaca.

Bobby je, međutim, pobjegao.

“Otac mi je bio lovac pa smo uvijek imali puno pasa. Nažalost, u to su vrijeme stariji ljudi smatrali normalnim da, ako nisu mogli držati više životinja, zakapaju mladunce u rupu kako ne bi preživjeli”, kaže Leonel Costa, koji je tada imao osam godina.

Leonel i njegov brat skrivali su Bobbyja od svoje obitelji, no roditelji su ih otkrili. “Priznajem da su nas kaznili kad su saznali, ali vrijedilo je”, ističe Leonel.

Od tada je Bobby sa svojom obitelji i jede istu hranu koju oni jedu, ali bez začina.

“Jeli su što i mi. Za izbor između konzerve stočne hrane i komada mesa, Bobby ne dvoji puno i uvijek uzima našu hranu”, kaže Leonel i smatra da je prehrana doprinijela da doživi duboku starost.

Sve do 2018. godine kada je kolabirao zbog problema s disanjem iako nikada nije imao zdravstvenih problema. Srećom, prebolio je to.

“Redovito ga posjećuje veterinar i svi pregledi pokazuju da se dobro drži za svoju dob”, kaže Leonel Costa i dodaje kako je vrlo moguće da je miran život u zdravom okruženju dodao još koju godinu.