Napokon stigao Teslin Cybertruck, prvi primjerci isporučeni kupcima

.
Prošlo je više od četiri godine otkako je Teslin Cybertruck prvobitno predstavljen svijetu, kada je njegov dizajner Franz von Holzhausen razbio prozor električnog pickupa metalnom kuglom, a sada su prvi primjerci isporučeni kupcima na događaju Cyber Rodeo u Austinu u Teksasu.

Ovaj događaj je ujedno bio i prva prilika da javnost vidi kako zapravo izgleda produkcijska verzija, a potvrđene su cijene, performanse i domet.

Mnogo toga se dogodilo od 2019. godine, iza nas je pandemija koronavirusa, Elon Musk je kupio Twitter, problemi su pogodili lanac dobavljača širom svijeta, a svi ovi faktori su utjecali na Tesline planove sa Cybertruckom. Kompanija je prvobitno obećala domet od 805 kilometara i cijenu od 39.900 dolara, kao i verzije s jednim, dva i tri električna motora, međutim, ti planovi su doživjeli promjene. Ponuda zapravo počinje modelom s jednim motorom i pogonom na stražnje točkove, koji košta 60.990 dolara i čiji domet iznosi 402 kilometra, a ubrzavat će od 0 do 100 km/h za oko 9,6 sekundi. Ipak, ova verzija stiže tek 2025. godine.

Model s pogonom na sva četiri točka će se prvi isporučivati te košta 79.990 dolara. Za tu cijenu će kupci na raspolaganju imati 600 KS i 10.080 Nm obrtnog momenta, koji je vjerovatno izračunat na isti način koji je koristio GMC za svoj Hummer i njegovih gotovo 16.000 Nm obrtnog momenta. Procjenjuje se da domet ovog modela iznosi 547 kilometara, daleko manje od prethodno najavljenih 805 kilometara. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je nešto više od četiri sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 180 km/h. Cybertruck može povući nešto manje od pet tona i natovariti oko 1.134 kg tereta.

U Tesli svoj najbolji model nazivaju Cyberbeast, isporučuje 845 KS i 13.960 Nm obrtnog momenta (također na točkove), do "stotke" stiže za oko 2,6 sekndi te dostiže maksimalnih 210 km/h. Distancu od 402 metra prelazi za manje od 11 sekundi. Snaga Cyberbeasta je demonstrirana u utrci ubrzanja protiv Porschea 911, dok je pickup istovremeno na prikolici vukao drugi 911.

Uprkos "čudnom dizajnu", Cybertruck ima koeficijent otpora 0,335. Dobio je 35-inčne gume za sve terene, dok klirens od tla iznosi nešto više od 43 cm. Ostale karakteristike uključuju stražnje diferencijale sa zaključavanjem, steer-by-wire tehnologiju, sistem upravljanja stražnjim točkovima i 24-voltnu električnu arhitekturu.

Tesla navodno ima više od milion narudžbi za Cybertruck.