Naučnici predvidjeli tačan datum kada bi Zemlju mogao udariti asteroid – snagom od 22 atomske bombe

N

Uzmite svoje kalendare jer su naučnici otkrili datum kada se predviđa da će asteroid udariti u Zemlju, i to snagom od 22 atomske bombe. Asteroid, nazvan Bennu, prolazi pokraj Zemlje svakih šest godina, no astronomi su predvidjeli da bi jednog dana u septembru – za mnogo godina – mogao “uspostaviti kontakt”.

NASA već sedam godina radi na planovima za sprječavanje sudara s asteroidom i preusmjeravanje Bennua. Njihova je misija sada u ‘posljednjoj fazi’.

Bennu je širok otprilike 530 metara, što ga čini upola manjim od asteroida za koji se smatra da je ubio dinosaure. Ako se Bennu zabije u Zemlju, to će uzrokovati razaranje svega u radijusu od najmanje 965 kilometara od mjesta udara, ali to nije dovoljno veliko da uzrokuje potpuno izumiranje u cijelom svijetu.

Bit će vam još drago znati da je mogućnost da se Bennu sudari s našim planetom i izazove razaranje za naše buduće generacije zapravo vrlo mala. NASA kaže da iako postoji rizik, postoji ‘izuzetno mala šansa’ da će Bennu udariti u Zemlju 24. septembra 2182.

 

Budući da datum pada blizu kraja 22. stoljeća, ne moramo se još dugo brinuti. Prema novom dokumentu koji je prošli mjesec podijelio naučni tim OSIRIS-REx, postoji 1:2700 (0,037%) šanse da ovaj “projektil” udari u Zemlju 24. septembra 2182.

“Iako je teško odrediti izglede da se to stvarno dogodi, novi podaci iz NASA-ine svemirske letjelice OSIRIS-REx omogućili su naučnicima da bolje modeliraju kako će se Bennuova orbita razvijati tokom vremena i da bolje izračunaju mogućnost sudara”, objašnjava NASA.

Dana 25. septembra 2135. Bennu će proletjeti blizu Zemlje. Bennuova lokacija u 2182. varirat će ovisno o tome kako će proći prelet 2135, prema NASA-i. Šanse su jedan prema 1750 da će Bennu pasti na Zemlju do 2300.