Nova revolucija u proizvodnji hrane: 3D printani losos prodaje se u supermarketima (VIDEO)

losos
U korak prema budućnosti sličnoj filmu "Nevrijeme u mesu", 3D-printani veganski losos sada se može pronaći na policama austrijskih supermarketa.

 

Alternativna ribljeg fileta, nazvana "THE FILET – Inspirirana lososom" od strane njenog kreatora, startupa za tehnologiju hrane Revo Foods, smatra se prvim 3D-printanim proizvodom hrane koji je dostupan u supermarketima.

U izjavi viđenoj na IFLScience, izvršni direktor kompanije Robin Simsa rekao je: "S dosezanjem miljokaza industrijskog 3D printanja hrane ulazimo u kreativnu revoluciju hrane, eru u kojoj se hrana izrađuje tačno prema potrebama potrošača."

Kao i neki drugi zamjenski proizvodi za meso, alternativni losos izrađen je od mikoproteina koji potječe od filamentoznih gljiva. Što se tiče njegove nutritivne vrijednosti, proizvod sadrži različite vitamine i - kao i njegov životinjski pandan - omega-3 masne kiseline. Također se smatra visokoproteinskim, s 9.5 grama proteina na 100 grama, iako je to i dalje manje od sadržaja proteina u istoj količini normalnog lososa.

Revo Foods sarađivao je s drugim startupom, Mycorena, kako bi projektirali mikoprotein posebno dizajniran za upotrebu u 3D printera hrane. Istraživači već nekoliko godina rade na razvoju 3D-printanih proizvoda hrane, od laserom pripremljenih cheesecakeova do složenih laboratorijski uzgojenih mesnih proizvoda.

Dio ovog napora podstaknut je idejom da 3D-printani zamjenski proizvodi za hranu mogu učiniti proizvodnju hrane održivijom, što je posebno zabrinjavajuće u ribarstvu. Procjenjuje se da je 34 posto svjetskih ribljih stokova prelovljeno, što znači da se riba lovi brže nego što se može razmnožavati, što dovodi do smanjenja populacija.

Emisije su također veliki problem u proizvodnji hrane, koja čini više od četvrtine globalnih emisija stakleničkih plinova - 31 posto tih emisija potječe od farmi stoke i riba, a dodatnih 18 posto od čimbenika u lancu opskrbe kao što su prerada i prijevoz.

Prema web stranici Revo Foods-a, proizvodnja veganskog lososovog fileta koristi 77 do 86 posto manje ugljendioksida i 95 posto manje svježe vode u poređenju s hvatanjem i preradom konvencionalnog lososa.

Hoće li alternativni losos brzo nestati s polica ostaje za vidjeti. Revo Foods vjeruje da ključ uspjeha takvih proizvoda "leži u ponovnom stvaranju autentičnog okusa koji privlači tržištu fleksitarijanaca."

Bez obzira na to što se dogodi, komercijalno puštanje 3D-printane hrane potencijalno može označiti novu eru u proizvodnji hrane.