Oslobodite se anksioznosti

Životni stilovi koje vodimo, kao i predmeti i događaji koji nam u svakom trenutku skreću pažnju, uzrok su nedovoljnog posvećivanja sebi i svom tijelu.

Ne osluškujemo unutrašnje potrebe i sopstvene granice. Ovakva svakodnevica i emocionalna nepismenost doprinose globalnoj epidemiji depresije, anksioznosti i napada panike.

Psiholozi predlažu ovih pet jednostavnih i efikasnih načina da pobijedite anksioznost i napade panike

Posvetite vrijeme sebi

Kad god osjetite talas anksioznosti, osamite se na mjestu na kojem se osjećate sigurno i posvetite izvjesno vrijeme sebi.

Sjedite i osluškujte ono što vam se događa, prihvatite te emocije, jer su one potpuno prirodan osjećaj za to stanje. Pokušajte da ne budete nervozni i ljuti i da ne osuđujte sebe što imate anksioznost.

Utonite u svoje emocije

Nakon što obznanite sebi to što osjećate, prepustite se tom osjećanju. Prestanite da pokušavate da ga kontrolišete i da se odupirete tome što doživljavate. Šta god da osjećate, u redu je. Utonite u svoje emocije, prepustite im se i dopustite da slobodno struje i prolaze vašim tijelom. Dozvolite im da se kreću u pravcu "u kom su namjerile".

Udahnite duboko i izdahnite

Nakon što ste dozvolili anksioznim psihofizičkim senzacijama da slobodno kolaju vašim tijelom, pokušajte da im se prepustite sa svakim udahom i da ih otpustite sa svakim izdahom. Uradite ovo nekoliko puta. Osjetićete kako anksioznost i panični napad popuštaju.

Zahvalite za poruku

Kada je osećaj anksioznosti prošao ili nakon što se drastično smanjio, zahvalite mu, jer vam je donio poruku da usporite i da se samopreispitate.

Zahvalite emotivnom dijelu svoje ličnosti, jer je u stanju da prenese i primi takve poruke.

Budite svjesni sadašnjeg trenutka

Znajte da će, nakon što zahvalite sebi i emocionalnoj strani svoje ličnosti, anksioznost nestati.

Kako biste se držali ovog osjećaja svežine i jasnoće, pokušajte da prebacite svoju svjesnost na sadašnji momenat. Osjetite temperaturu u sobi, oslušnite zvuke oko sebe. Budite prisutni.

Savjet plus

Možete praktikovati ove korake kad god osjetite anksioznost ili panični napad.

Upamtite, ne postoje loše emocije. Anksioznost je samo podsjetnik da usporite i da se pozabavite samorefleksijom, savjetuju psiholozi.

Izvor: