Ovaj hotel slovi za najopasniji na svijetu: Biste li prenoćili usred okeana, okruženi ajkulama

č

Kada pomislite na hotel uz more, vjerovatno zamišljate sunčane plaže, palme, pijesak, bazen i ležaljke. Međutim, hotel Frying Pan, koji nerijetko opisuju kao najopasniji na svijetu, nema ništa od toga.

Izgrađen davne 1964. godine
Hotel Frying Pan zapravo je ogromna metalna konstrukcija kilometrima udaljena od obale, okružena ajkulama i uzburkanim okeanom.

Hotel se sastoji od ogromne metalne konstrukcije postavljene u plitkoj vodi, a udaljen je oko 50 kilometara od istočne obale Sjeverne Karoline. Izdiže se na 41 metar visine, a postavljen je na četiri ogromna stuba koji su međusobno spojeni metalnim podupiračima, piše Index.hr.

Prvobitno je izgrađen davne 1964. godine da zaštiti brodove u prolazu od nasukavanja u plitkim vodama. To jeste unosna lokacija za ribare, ali je istovremeno i mjesto gdje je zabilježeno 130 brodoloma u 14 godina. I dok se svjetionici obično grade na čvrstom tlu, ovaj je morao da bude usred okeana, zbog čega više liči na naftnu platformu.

Pogledajte instagram post. 

Prava avantura za ljubitelje aktivnijeg odmora
Zbog naprednijeg GPS-a kasnije više nije postojala potreba za njegovom prvobitnom namjenom. Nakon toga se toranj koristio kao platforma za posmatranje i proučavanje riba, a 2010. godine platformu je kupio Ričard Nil iz Oklahome, koji je odlučio da je pretvori u jedinstveno turističko mjesto.

Sa sigurnošću se može reći da ovo nije luksuzno iskustvo s pet zvjezdica, ali svakako može ponuditi pravu avanturu ljubiteljima aktivnijeg odmora. Na platformi se nalazi helidrom, a na nju se može podići na vrh i iz čamca.

Također, moguće je spustiti se natrag u more radi ronjenja na zaštićenom grebenu koji se nalazi ispod njega. Unutrašnji smještaj nije luksuzan, ali ima spektakularan pogled na more i nevjerovatne izlaske sunca. Toranj sada ima osam spavaćih soba – pet s odvojenim krevetima i tri s bračnim krevetom.