Ove lijekove nikako ne smijete piti ako planirate sjesti za volan

lijekovi
Umanjena je sposobnost da se koncentrišemo i procijenimo udaljenost ili brzinu drugog vozila.

 

Pospanost, umor, vrtoglavica, umanjena percepcija, samo su neki od problema s kojima se mogu suočiti vozači koji upotrebljavaju lijekove. U najtežim slučajevima, usljed djelovanja medikamenata, moguće je da dođe i do saobraćajnih udesa.

Vožnja motornog vozila je složen zadatak, zbog čega vozači moraju biti u stanju da vide, razmišljaju i pravilno reaguju. Neki lijekovi, bilo da su oni koji se u apoteci izdaju na recept ili bez recepta, mogu da djeluju na ove vještine.

 

Utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima

- Prvu grupu čine lijekovi koji mogu da utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama, a obilježavaju se praznim crnim trouglom na pakovanju lijeka. Druga grupa su medikamenti koji snažno utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama i pod čijim dejstvom apsolutno ne bi trebalo voziti, a označavaju se punim crvenim trouglom na pakovanju lijeka. Treća i najopasnija grupa su lijekovi koji se ubrajaju u opojne droge, a obilježavaju se znakom paragrafa na pakovanju lijeka - objašnjava mr. ph. Spec. Jasna Anđelković, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

 

Lijekovi ekvivalentni alkoholu

Uobičajeni neželjeni efekti ovih lijekova koji mogu utjecati na vožnju su osjećaj pospanosti ili umora, mogući su i vrtoglavica, nesvjestica, mučnina, zamagljen ili dvostruki vid, jeza, nestabilnost, zbunjenost. Umanjena je sposobnost da se pravilno koncentrišemo i procijenimo udaljenost ili brzinu drugog vozila. Poslije upotrebe nekih lijekova kod nekih pacijenata uočava se i slabost mišića ili slabija koordinacija, anksioznost.

- Zbog činjenice da neki lijekovi mogu utjecati na vožnju toliko značajno da su ekvivalentni konzumiranju alkohola više od zakonske granice, farmaceuti u apotekama svakodnevno savjetuju građane i doprinose boljoj informisanosti o djelovanju lijekova na vožnju - navodi Jasna Anđelković.

 

Kada su veći rizici

Lijekovi protiv nesanice, anksioznosti, epilepsije, antidepresivi (koriste se kod depresije i za bolove u nervima, migrenu, probleme s bešikom), antipsihotici (za stanja kao što su šizofrenija i bipolarni poremećaj), neki antihistaminici (kod alergije, prehlade i gripa) neki su od lijekova koji mogu da ugroze vožnju. Na isti način djeluju i opioidi (za ublažavanje bolova), neki preparati protiv prehlade i gripa, kao i određeni lijekovi za krvni pritisak, mučninu, navodi E klinika.