Ovo moraš znati! Donosimo ti nekoliko načina kako da spasiš biljku koja izgleda kao da joj nema pomoći

Oporavak
Previše ili premalo vode, sunca ili razgovora s biljkama te druge pogreške mogu utjecati na njihov rast

 

  • Postoji veliki broj nas koji se ne može pohvaliti talentom za uzgajanje biljaka

  • S druge strane postoje oni koji imaju posebnu vezu s biljkama i mogu spasiti čak i one koje smo već otpisali

  • Ako pripadaš prvoj skupini, ipak nije sve izgubljeno. Donosimo ti savjete kako spasiti uvenule biljke

Neki ljudi imaju posebnu vezu sa svojim biljkama baš poput Mathilde i Leona, koje su tumačili Natalie Portman i Luc Besson u filmu ''Leon profesionalac''. Čak i ako si svjesna da nećeš uspjeti održati živom biljku koju si, recimo, dobila na poklon, rastuži te kad vidiš da ona vene. Previše ili premalo vode, sunca ili razgovora s biljkama te druge pogreške mogu utjecati na njihov rast, a upravo zato ti donosimo nekoliko savjeta pomoći kojih se možeš pretvoriti u pravog znalca i to sve na primjerima drugih. 

Zamijeni metalne i keramičke posude s onim 'zdravijima'

Ako tvoja biljka teško diše, to je vjerojatno zato što se nalazi u pogrešnoj posudi koju si zasigurno birala po ljepoti. Nalazi li se biljka u metalnoj ili nekoj dekorativnoj posudi bez rupa kroz koje može cijediti vodu, vrijeme je da ju oslobodiš iz tog zatočeništva. Metalne posude zadržavaju toplinu, a samim time se i korijenje doslovno kuha. Keramičke posude s rupom ili bez rupa, zadržavat će vodu unutar tla i izazivat će nezdravu vlažnost oko korijena. 

Ručno počupaj prenapučeno korijenje   

Izgleda li tvoja biljka kao ova s lijeve strane, vrijeme je da ju presadiš u novu posudu kako bi imala više mjesta. Prije nego dobije novi dom, bitno je da lagano odstraniš višak korijenja i to ručno kako bi biljka mogla bolje apsorbirati vodu i hranjive tvari. Bitno je da to radiš veoma pažljivo, kao da odmotavaš špagu kako korijenje ne bi slomila. 

Za zalijevanje koristi samo filtriranu vodu 

Voda iz slavine sadržava veliku količinu kamenca, a može pronaći klor i druge kemikalije koje mogu naštetiti biljkama. Prije nego zaliješ biljku, ostavi vodu da odstoji 24 sata. Stručnjaci tvrde da je za njih filtrirana voda ili kišnica odlična jer otpuštaju sve kemikalije i soli koje su se nakupile u tlu zbog prethodne upotrebe vode iz slavine. 

Odreži sve mrtve dijelove te ostavi stabljiku dva centimetra iznad površine

Ukloni sve mrtve i neprivlačne dijelove, a u njih se ubrajaju žuti i smeđi listovi koji su se već savinuli te ih nikako nije moguće sačuvati. Beživotno stablo treba izrezati pod kutem od 45 stupnjeva i ostaviti što više živog lišća. 

Pažljivo operi biljku kako bi se riješila štetočina

Upotrijebi spužvicu, blazinicu ili vatu umočenu u sapun ili ju možeš poprskati alkoholom te zatim pažljivo prelazi preko listova. Ako si se odučila za poseban sapun koji je namijenjen za rješavanje insekata i štetočina, postupak ćeš morati ponoviti nekoliko puta jer je on djelotvoran samo dok se ne osuši. 

Napravi svojim biljkama kupku

Nakon dugo vremena koje su provele u zatvorenom prostoru, tvoje biljke su zaslužila spa dan. Suhi zrak i neprirodna ventilacija mogu ih iscrpiti, a kako bi se oporavile, trebala bi ih preseliti, ali i dobro očistiti i namakati. Stavi biljke u kadu ili tuše te ih dobro i temeljito isperi vodom, pri čemu je bitno da list bude smočen s obje strane. Na taj način ćeš oprati i sve preostale štetočine s lišće i pustiti da voda odnese sve štetne tvari koje su se skupile u zemlji. 

Koristi jogurt kao neagresivno gnojivo

Mliječne kiseline, koje se nalaze u jogurtu, mogu tvojim biljkama osigurati dobru prehranu. Ovo je prirodan način za ublažavanje bolesti i pomaže pri održavanju tla u optimalnom stanju kako bi se i sama biljka bolje osjećala. Svoju biljku možeš ''nahraniti'' s nekoliko žličica jogurta tako što ćeš ih staviti u zemlju te ćeš na taj način obogatiti bazu biljke organskim kiselinama i pomoći ćeš joj da vrati snagu. 

Koristi plastičnu vrećicu da stvoriš staklenik biljkama 

Možeš stvoriti mini staklenik za svoju biljku tako što ćeš je zajedno sa posudom u kojoj se nalazi staviti pored blagog indirektnog ili umjetnog svjetla. Prije toga je potrebno dobro zaliti biljku te pustiti da se višak vode iscijedi. Plastika će apsorbirati vodu koja će ispariti, a ti ćeš na taj način biti sigurna da se tvoja biljka  neće osušiti Ova metoda pomaže da ona preživi i u uvjetima koji uključuju suhi zrak.

Izvor: