Kobi Brajant nije jedini: Ovo su poznate ličnosti koje su poginule u helikopterima

Legendarni Kobi Brajant, nažalost, nije jedini koji je poginuo u helikopteru. Pjevači, glumci, djeca poznatih sportista, preminuli su nakon helikopterskih nesreća.

Svijet kao da je zastao na trenutak kada je objavljeno da je Kobi Brajant poginuo u helikopterskoj nesreći. Teške, nevjerovatne informacije nizale su se jedna za drugom – da, istina je, Kobi je mrtav.

Brajant, naravno, nije jedina poznata ličnost koja je voljela koristiti helikopter kada žuri. Legendarni košarkaš svojevremeno je pričao kako zbog paklenog saobraćaja u Los Anđelesu mora koristiti helikopter kako bi stigao tamo gdje je naumio. Ta odluka na kraju ga je koštala života.

Brojni poznati koriste helikoptere, bilo da ih posmatraju kao neophodno sredstvo prijevoza, kao što je to Kobi činio, ili jednostavno vole da se šepure. Ali nesreće s helikopterima nisu rijetkost pa su proteklih decenija odnijele više života. Podsjećamo vas na najpoznatije slučajeve.

Kolin Mekre

Slavni škotski reli vozač poginuo je 2007. godine. Upravljao je svojim helikopterom kada se on srušio u blizini porodičnog doma.

U helikopteru su bili još Mekreov petogodišnji sin Džoni, njegov šestogodišnji drug Ben i Kolinov prijatelj Grem Dankan.

Istraga okončana tek četiri godine kasnije pokazala je da je reli vozač izazvao nesreću, jer je letio “bezobzirno i nepažljivo” i pokušao na niskoj visini da izvede “nepotreban manevar”.

Troj Džentri

Duo Montgomery Gentry trebalo je nastupiti u Nju Džerziju, a organizatori su pjevača Troja htjeli da “počaste” pa su mu omogućili razgledanje grada i lokacije koncerta iz zraka. Helikopter se srušio, pilot je ostao mrtav na licu mjesta, dok je Troj preminuo u bolnici.

Dejvi Elison

NASCAR vozač i pobjednik Dejtona 500 trke pošao je helikopterom na trku da bi gledao svog druga dok vozi. Sam je upravljao helikopterom koji se srušio 1993. godine, a Dejvi je dan kasnije umro u bolnici od posljedica zadobivenih povreda.

Stivi Rej Von

Poznati bluz gitarista, dobitnik šest Gremija, poginuo je zajedno s tri člana tima Erika Kleptona vraćajući se s nastupa u Viskonsinu u avgustu 1990.

Leri Karvel

Svojevremeno profesionalni igrač američkog fudbala, Karvel je poslije sportske karijere radio za američku agenciju za suzbijanje droge. Na misiji vezanoj za šverc kokaina i marihuane iz Južne Amerike Karvel i još četvorica njegovih kolega nalazili su se u helikopteru koji je nestao iznad mora u blizini Bahama.

Džejn Dornaker

Komičarka i voditeljica 1986. je doživjela dvije nesreće s helikopterom. U prvoj, u aprilu te godine, helikopter radiostanice za koju je radila srušio se u rijeku u Nju Džerziju. I ona i pilot su preživjeli, ali pola godine kasnije, u oktobru, helikopter u kojem se Džejn nalazila srušio se u rijeku Hadson. Pilot je teško povrijeđen, ali je preživio, dok je Džejn umrla na putu ka bolnici.

Bil Grejem

Famozni promoter i legenda muzičke industrije poginuo je odlazeći helikopterom s koncerta u San Francisku. Nesreća se dogodila 1991. godine.

Grejem Strakan

Australski voditelj i pjevač grupe ”Skyhooks” imao je dozvolu za upravljanje malim avionom i pohađao je kurs upravljanja helikopterom kako bi dobio i tu dozvolu. U avgustu 2001., u okviru planirane obuke, neobjašnjivo je skrenuo s kursa koji je odredio instruktor i uletio u turbulenciju.

Filipa Skajler

Muzičko “čudo od djeteta”, Filipa se bavila i humanitarnim radom. Poginula je upravljajući helikopterom na humanitarnoj misiji gdje je pomagala vijetnamskim siročadima. Helikopter se srušio, a pjevačica se udavila.

Alber Lamoris

Reditelj i tvorac društvene igre “Riziko” stradao je u helikopterskoj nesreći 1970., dok je snimao dokumentarac “Vjetar zaljubljenih”.

Vik Morou

Glumac je stradao na snimanju filma “Zona sumraka” 1982., u jednoj od bizarnijih nesreća koje Holivud pamti. Helikopter korišten na snimanju je usljed kvara pao na glumce i poginuli su Morou, kao i dvoje djece glumaca Majka Din Li i Rene Šin-Ji Čen.

Ko najčešće strada?

Podaci američkih nadležnih institucija pokazuju da su, u protekle tri godine, nesreće u helikopterima “na istom”, uz manja odstupanja. Ali taj trend rezultat je činjenice da nesreće u kojima su profesionalna lica upravljala letjelicom bilježe manji broj, dok su nesreće privatnih helikoptera u porastu.

Izvor: