Prodaje se stan u kome je rođen legendarni Če Gevara

gevara
Cijena još nije objavljena


Stan u argentinskome gradu Rosariju u kojemu je ikona ljevičarske revolucije 20. stoljeća, Ernesto Če Gevara (Che Guevara) napravio prve korake, nudi se na prodaju, prenosi BBC.

Aktualni vlasnik stana Francisco Farruggia je godine 2002. kupio stan od 240 četvornih metara u zgradi u neoklasicističkom stilu u središtu Rosarija. Vlasnik stana je kazao da je u stanu želio otvoriti kulturni centar, no plan dosad nije uspio realizirati, ali  još nije objavio cijenu po kojoj ga prodaje. 

Godinama zgradu obilaze turisti, ali i poznate osobe, poput bivšega urugvajskog predsjednika Josea Pepea Mujice i djece kubanskoga vođe Fidela Kastra (Castra). Najpoznatiji posjetitelj zgrade vjerojatno je bio Alberto Granados, koji je pedesetih godina prošlog stoljeća motociklom putovao po Južnoj Americi s tada mladim liječnikom, Če Gevarom.

ce gevara

Če je rođen 1928. godine u bogatoj porodici, no poslije je radikalizirao stajališta pošto se uvjerio u sveprisutno siromaštvo i glad širom Južne Amerike. Odigrao je ključnu ulogu u kubanskoj revoluciji 1953.-1959., kojom je s vlasti svrgnut diktator Fulgencio Batista. Iz Kube je otišao u Boliviju gdje je predvodio pobunjenike u borbi protiv predsjednika Renea Barrrientosa Ortuna. 

Uz pomoć američkih vlasti bolivijska vojska zarobila je Če Gevaru i njegove saborce. Ubijen je 9. oktobra 1967. u selu La Higueri, a pokopan je na tajnoj lokaciji. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 1997. godine te su potom prenijeti na Kubu i ondje ponovno pokopani. Če Gevara i danas izaziva pozornost i podijeljena mišljenja, baš kao i za vrijeme života.

Izvor: