Promotrite svoje nokte jer tako možete prepoznati rani znak raka pluća

Budite iskreni. Osim ako ste usred manikure, noktima ne pridajete preveliku pažnju. Zbog toga bi vas jednostavan test mogao potaknuti da to promijenite.

Spojite ploče nokta kažiprsta lijeve i desne ruke. Ako se formira oblik dijamanta pri samom korijenu, nemate razloga za brigu. No ako nema praznog prostora između ta dva nokta, vrijeme je za posjet liječniku.

Naime, jedan od mogućih ranih znakova raka pluća su promjene na noktima. Naravno, nokti govore i puno drugih stvari o vašem zdravlju, ali sa savijenim noktima treba biti posebno oprezan. 

"Svaki dobar liječnik će odmah prepoznati da osoba sa savijenim noktima ima neku vrstu plućne bolesti, bolesti srca ili probavnog sustava. To može biti simptom i nekih drugih stanja kao što su plućna fibroza, Crohnova bolest i kolitis", izjavio je torakalni kirurg dr. Eric Presser za časopis Health.

Iako stručnjaci ne znaju što točno uzrokuje ovaj simptom, jedna je teorija da neke kronične bolesti izazivaju zakrivljenost nokta onda kada se krvne žile šire u tom dijelu tijela. 

U razgovoru za Huffington Post, Emma Norton, medicinska sestra s onkološkog odjela, dodala je:

"Većina ljudi s karcinomom pluća ne zna da su prsti jedan od prvih pokazatelja bolesti. Ovaj test je zaista jednostavan način provjere mogućeg stanja."

Izvor: