Raza iz Cazina savjetuje: U intimnim odnosima ubacite nešto novo…

.
Mnogo vaših poruka dobijem u inbox, postavljate mi različita pitanja, a ja vam često nastojim odgovoriti nekim svojim univerzalnim tekstom, gdje možete pronaći odgovor, piše Razija Čolaković, poznata Raza, rodom iz Cazina, a danas radi i živi u Brčkom.

 

Seks u braku je veoma često pitanje.

“Šta se dešava sa bračnim partnerima kod kojih je intimnost “zakazala” ili je uopće nema? Kako i da li takav brak može opstati? Kako izdržati apstinenciju? Sve počinje od psihičkog, ali i emotivnog stanja jednog od partnera, a koje obično naruši onaj drugi.

Želja za seksualnim odnosom nije ista kod svakog. Kod nekog je taj nagon intenzivan, a kod nekog slabiji. Ali seks u braku je mnogo važan, ako ne i najvažniji faktor za stabilnost bračne zajednice. Ako tu stvari ne “štimaju” onda nigdje štimati neće.

Međutim, partneri imaju problem jer se ne mogu i ne smiju potpuno osloboditi pred onim drugim, te ispričati svoja najdublja maštanja, bez straha od osude ili nekog čuđenja. Također, problem je i taj što mnoge žene, ali i muškarci u braku, ne udovoljavaju željama onog drugog, koristeći razne izgovore.

Ipak, najteže su one rečenice poput: gadiš mi se, neću to i to, odvratno je, itd… Čovjek i žena treba da su slobodni jedno pred drugim pomisliti, poželjeti, reći i u praksi primijeniti i najluđe želje. Koji vam dio iz ove rečenice nije jasan?

Nema normalnog seksualnog odnosa, bez onih malih sitnica u toku dana, koje pojačavaju želju, kao što su: poljubac, lijepa riječ, dodir onda kad se ne smije, itd…

Ozbiljniji problemi javljaju se, onda kada nestane privlačnosti među supružnicima. A privlačnosti nestane iz milion razloga. Najviše onih, poput ružnih riječi, nedostatka vremena, zapostavljenost i zapuštenost jednog od partnera itd… a koji se nagomilaju, pa izgledaju kao planina koju je nemoguće preskočiti. Tad obično dođe i do zahlađenja odnosa, pa i samog seksualnog odnosa.

Seks ne doživljavaju svi na isti način. Nekome je to samo zadovoljenje strasti, nekome bespotrebno mučenje a nekome najljepši doživljaj sjedinjenja duše i tijela… Šta ćete doživjeti od ovog, zavisi koliko volite ili ne volite svog partnera.

Ja bih rekla: Tamo gdje su riječi suvišne, pusti neka tijelo priča… Ili ne priča. Da ne zaboravim napomenuti i rutina ubija želju za seksom. Ubacite uvijek nešto novo u vaš prostor seksualnih dešavanja. Niko ne voli rutinu, svi teže nečem novom, drugačijem… Ako to ne ponudite, vrlo je moguće da će partner maštati o tome, a da vi nećete biti glavna uloga u njegovom/njenom “filmu”.

Posljedice neredovnog seksualnog odnosa, po muškarce i žene su ogromne. Od teške depresije kod žena, do slabije aktivnosti mozga, te raka prostate kod muškaraca…

Živjeti s nekim, ko je zdrav (nema zdravstvenih problema) a nemati s njim seksualne odnose, znači biti frustriran i nesretan. Kome se takvo stanje sviđa, neka trpi. Kome se ne sviđa, neka dok još može, bira da bude sretan.”- savjetuje Razija Čolaković.