RIjedak fenomen: "Nosila sam dvije bebe koje su rasle u različitim fazama"

N
Na svijetu ima samo deset ovakvih slučajeva

Sofi Smol (30) rodila je kćerke Holi i Darsi u avgustu 2020. godine, u početku vjerujući da su djevojčice bliznakinje.

Međutim, babice su bile zbunjene različitim veličinama beba, pri čemu je Darsi imala oko 1,9 kilograma, a Holi, koja je rođena druga, bila je teža od 2,7 kilograma.

Rijedak fenomen

Ljekari su kasnije utvrdili da su djevojčice zapravo začete u razmaku od mjesec dana zbog superfetacije, fenomena u kome se druga trudnoća javlja ubrzo nakon prve, piše Ona.rs.

Prema Klivlendskoj klinici, superfetacija je toliko rijetka da postoji samo oko deset potvrđenih slučajeva.

- Toliko su jedinstveni da kada se dogode, često dospiju na naslovne strane - navodi se na stranici sa informacijama o klinici.

Klinika tvrdi da tijelo trudnice prolazi kroz hormonske promjene zbog kojih je gotovo nemoguće zatrudnjeti dok oplođeno jaje (embrion) već́ raste unutar materice.

Sofi, koja je jedna od nekolicine žena koje su iskusile ovaj fenomen, rekla je za "Kennedy News" da je njena trudnoća bila "užasna". Trpjela je jake jutarnje mučnine i hospitalizirana je osam puta u sedam sedmica.

- Nosila sam dvije bebe koje su rasle u različitim fazama, ali to nismo znali. Nisu mogli da shvate zašto sam tako bolesna. Očekivala sam blizance, ali jedan embrion je bio veći od drugog. Imale su vlastite placente, tako da su mogle da se hrane kada su htjele. Ali doktori nisu mogli da shvate zašto je jedan blizanac veći od drugog.

Tek nakon što su djevojčice rođene s tako značajnim razlikama u razvitku, ljekari su uradili testove i utvrdili da bebe uopće nisu bliznakinje, prenosi "Post".

- Darsi je bila beba od 32 sedmice, a Holi je bila beba od 36 sedmica - rekla je mama.

Potpuno drugačije

Mama kaže da joj skeptici jednostavno ne vjeruju kada im priča nevjerovatnu priču.

- Ljudi misle da sam luda kada objašnjavam. Pitaju koliko je minuta razlike među njima, a ja im kažem: "Darsi je dvije minute starija i četiri sedmice mlađa, dok je Holi rođena dvije minute kasnije, ali je četiri sedmice starija."

Sofi kaže da drugi čak i ne vjeruju da su djevojke u srodstvu zbog njihovog različitog izgleda i ličnosti.

- Holi ima plavu kosu, velike prijelepe plave oči i želi biti princeza ili džokej. Darsina kosa je mišija-smeđa kosa i želi biti mašinovođa kada bude starija.

Sofi kaže da je znala da je "veoma plodna" zbog toga koliko je brzo zatrudnjela prvi put, kada je nosila sina Oskara, i vjeruje da je ponovo ovulirala kada je već bila trudna s Holi.

Holi je rođena s cerebralnom paralizom, koja zahvata desnu stranu njenog tijela, a nejasno je da li je to stanje rezultat superfetacije. 

U međuvremenu, Darsina sluznica stomaka se nije pravilno razvila u vrijeme njenog dolaska, s obzirom na to da je rođena prerano u 32. sedmici. Mama je provela prvih nekoliko mjeseci života svojih kćerki u bolnicama i van njih, ali je izjavila da one sada napreduju.

Nestašne djevojčice

Holi je i dalje teža od sestre Darsi.

- One su veoma nestašne djevojčice koje vole zabavu. Apsolutno napreduju. Krenule su u vrtić́ i veoma su samouvjerene. Nisam imala pojma šta će im budućnost donijeti kada se rode. Bilo je tako teško, ali smo tako sretni i blagoslovljeni što ih imamo - zaključuje.