Ruski naučnici razvijaju lijek protiv raka koji će biti dostupan svima

Sibirski naučnici su, uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja, započeli razvijati pristupačan lijek za imunoterapiju onkoloških bolesti.

Mehanizam djelovanja imunoterapije zasniva se na otkrićima naučnika, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu, izjavio je šef laboratorija Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu sibirskog ogranka Ruske akademije nauka Dmitrij Stešenko (Dmitry Steshenko).

Laureati Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu Džejms Alison (James Allison) i Tasuku Honjo predložili su pristup u liječenju raka koji se principijelno razlikuje od hemoterapije i radioterapije. Njihova metoda se zasniva na tome da ćelije raka sprečavaju aktivaciju limfocita orijentiranih na borbu s tumorom i postaju otporni na imuni sistem osobe.

Oni su razvili metodu borbe s tom pojavom pomoću inhibicije "kontrolnih tačaka" imuniteta kroz koje imunitet treba proći kako bi uključio mehanizam za uništavanje tumora.

- Tema našeg projekta je direktno povezana s radovima dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Mi istražujemo istovremene efekte na nekoliko molekularnih meta koje se nalaze u ćelijama imunog sistema i odgovorne su za prepoznavanje ćelija raka. Planiramo sintetiziranje vještačkih molekula, čiji će zadatak biti da blokiraju ključne "kontrolne tačke" i time povrate sposobnost "T" limfocita da napadaju ćelije tumora - objasnio je Stešenko i dodao da postoji niz preparata za imunoterapiju raka koji se zasnivaju na monoklonskim antitijelima, odnosno proteinskim molekulima koji su sposobni da blokiraju "kontrolne tačke" odgovorne za imunosupresiju.

Međutim, liječenje je veoma skupo i jedan od zadataka sibirskih naučnika je da učine preparat dostupnijim.

- Cilj našeg projekta je razrada pristupa proizvodnje lijekova protiv raka koji neće biti manje efikasni od monoklonalnih antitijela, ali će biti pristupačniji širokom spektru pacijenata oboljelih od raka - zaključio je Stešenko, prenose agencije.

Izvor: