Šaban Šaulić: Svi sad žive na mojoj grbači, a šta da sam ostao samo kafanski pjevač

Šaban Šaulić 1981. godine progovorio je javno o svojoj popularnosti. Već tada bilo je jasno da će postati kralj narodne muzike.

S osnovnom školom i ogromnim talentom zarađivao je više od ''Bijelog dugmeta'' ili Čole, a publika ga je tek bila počela upoznavati.

Osim o dotadašnjim dostignućima, Dejanu Lučiću za "Zdravo" otkrio je zašto je napustio PGP. On je smatrao da su oni tada izgubili "zlatnu koku". 

- U pjevačima tinja ogromno nezadovoljstvo. Nije sve u honorarima, u nekoj silnoj lovi. Uostalom, nemaju svi mnogo para. Socijalno moramo svi uplaćivati. Samostalnost je mač s dvije oštrice. Frka koja je nastala oko mene je potpuno normalna. PGP je izgubio svoju koku koja je nosila zlatna jaja. Sada je na njima da kukaju kada nisu htjeli naći zajednički jezik. Meni je svejedno gdje ću raditi, ko će zarađivati na meni. Njima nije. Kažu da me nisu mogli zaposliti jer nemam muzičku akademiju. Imam samo osnovnu školu, ali i talent koji vrijedi. Što sada ne odu na tu toliko važnu akademiju da nađu nekoga ko će im pjevati, nekog školovanog - pitao se tada Šaban, koji je mnogim mladima bio primjer da se može uspjeti i bez škole, prenosi Avaz.ba.

- Istina je takva. Međutim, bilo bi nepedagoški kada bi djeci preporučili da ne idu u školu. Jedan je Šaban Šaulić. Moglo se lako desiti da ja ostanem samo kafanski pjevač kao Perkan, na periferiji Šapca - istakao je on.

Statističari su, pak, tvrdili da je u vrijeme davanja ovog intervjua Šaban tokom karijere već zaradio oko 2.000 miliona starih dinara. 

- Pravo da vam kažem, ja mislim da ih je bilo oko hiljadu za ovih 12 godina. Možda je i tako kao što vi kažete, ko će to znati. Pare dolaze i odlaze. Dobivao sam ih u više navrata. Milioni su relativna stvar. Imam ja veliku familiju, moram im pomagati. Znate kako bi bilo da to ne činim. Bio bih najgori na svijetu. Treba shvatiti neke stvari: ja nisam plaćen iz nekog budžeta, od "nečijih" para, novac koji primam ja zarađujem u pjevačkoj areni ravnopravno s hiljadama drugih. Ko je najbolji, najtraženiji na tržištu, postiže najvišu cijenu. Svako pošten to mora shvatiti. Na mojoj pjevačkoj grbači živi čitava industrija - rekao je Šaban.

Podsjetimo, Šaban Šaulić je tragično izgubio život 17. februara, nakon saobraćajne nesreće u Njemačkoj.