Scenaristica filma Dara iz Jasenovca komentarisala skandalozne izjave Antonijevića, pa dodala: Od srca želim da "Quo vadis, Aida?" osvoji Oscara

asd
Drakulić je dodala da "Dara iz Jasenovca" nije antihrvatski film

Nataša Drakulić, scenaristica filma Dara iz Jasenovca, kazala je da je kritike na film ne iznenađuju i da je presretna što je učestvovala u takvom projektu. Poručila je da film nije propaganda, nije antihrvatski - ali je antiustaški. Također, filmu Jamile Žbanić Quo vadis, Aida? poželjela je da osvoji Oscara na ceremoniji u aprilu.

- Presrećna sam što smo izdržali, srce mi je puno, čisto i mirno, istakla je ona.

U međuvremenu u medijima isplivala je priča da je scenarij za ovaj film gotovo identičan kao scenarij za film “Djeca Kozare”, Lordana Zafranovića, koji je napisan 1986. godine. Ona je da nije imala priliku da vidi taj scenario.

Lordan Zafranović je, povodom polemike koja se razbuktala u srpskoj javnosti, istakao da će na pitanje o “fascinantnim podudarnostima” odgovor dati pravnici u Srbiji i svim zemljama gdje bude emitiran film “Dara iz Jasenovca”.

O filmu Jasmile Žbanić, Quo vadis, Aida? koji je ušao među 15 kandidata za nagradu Oscar za najbolji film van engleskog govornog područja je kazala:

- Želim od srca tom filmu da osvoji Oscara, rekla je Drakulić.

Mnogo prašine digla je i izjava Predraga Antonijevića, režisera Dare iz Jasenovca o logorima u Prijedu devedesetih godina, koje je rekao u emisiji kod Milomira Marića. Drakulić je kazala da za njegove izjave ne može odgovarati.

- Ne mogu odgovarati za izjave gospodina Antonijevića. Svako ima pravo da kaže šta hoće, a pitala bih prije desetak godina, prije nekog drugog režima kako se pristupalo nekim tenderima. Nikada nećete narodu ugoditi u bilo kom smislu. Najvažnije je na kraju napraviti ovaj film, i ja sam ponosna. Nekako mislim da se moj život prelomio s ovim filmom, kazala je ona.

Pojavile su se optužbe i da je Dara iz Jasenovca antihrvatski film. Njen odgovor je:

- Ovaj film jeste antiustaški, ali nije antihrvatski. Nije propaganda, ovo je film emocije, zaključila je Drakulić, piše N1.

Izvor: