Šest načina da se izborite s bijesom kod djece

.
Bez obzira što je to faza kroz koju sva djeca prolaze, jako je važno na vrijeme da je prepoznate i suzbijete

 

Agresivnost mališana nije znak da će vaše dijete biti nasilnik. U ranoj fazi razvoja, agresivnost je česta pojava kod djece u nedostatku da prepoznaju ili iskažu emocije. Ono može biti uznemireno zbog nečega, bilo da je to ukradena igračka ili jednostavno je to vid izbacivanja bijesa. 

Prepoznati na vrijeme
Bez obzira što je to faza kroz koju sva djeca prolaze, jako je važno na vrijeme da je prepoznate i suzbijete, jer u nedostatku navedenog može da postane obrazac ponašanja.

Evo nekoliko načina kako je najbolje da se nosite sa tipičnim agresivnim ponašanjem djece i kako da reagirate.

Odgovorite odmah - roditelj mora odmah da odreagiraju na agresivno ponašanje djeteta, ako sačekate, vaše dijete bi moglo zaboraviti šta je uradilo. Uvjerite se da vaše dijete razumije pravilo kao i razlog za to: „Nikad ne udaramo ljude. Udaranje boli“.

Ne dozvolite agresivno ponašanje kao način da se nešto dobije - ako popustite da biste izbjegli nezgodne situacije, onda će vaše dijete agresivnost primjeniti svaki put kada nešto bude željelo.

Skrenite mu pažnju
Ako udari drugo dijete, prvo utješite "žrtvu" - prilaskom povrijeđenom djetetu stavit ćete mu do znanja koliko je povrijeđen zbog onoga šta je vaše dijete uradili i kako to ne bi voljelo da se desi njemu.

Pomozite mu da kanališe bijes - to je možda najteže uraditi, ali ponudite mu alternativu ili mu skrenite pažnju nečim zanimljivim kako bi se prije svega smirilo, a tek onda sjednite i porpičajte sa njim. Ukoliko je dijete isuviše malo, pustite da prođe nalet bijesa i onda mu zagrljajem pružite utjehu.

Dajte mu pohvalu za lijepo ponašanje - nakon lijepog druženja s drugom djecom i djeljenja igračaka, pohvalite ga kako je bio dobar drug i kako se lijepo ponašao.

Nikada na agresiju ne odgovarajte agresijom - nikada nemojte kažnjavati dijetetovo agresivno ponašanje tako što ćete ga udarati, vrijeđati, vikati i kažnjavati. Djeca usvajaju obrazac ponašanja koji mu vi nametnete.