Simptomi mioma materice koje bi trebalo da zna svaka žena

Činjenica je da veliki broj žena iskusi ovu pojavu. Do 50. godine života 80% crnkinja i 70% bjelkinja razvije miome materice – benigne izrasline na stijenki maternice. Ako su tako česti, zašto se o njima tako malo govori?

Razlog leži u tome da većina žena ni ne zna da ih ima. Ako ostanu dovoljno mali, miomi ne uzrokuju nikakve simptome, ali ako se povećaju mogu uzrokovati bol, probleme s neplodnošću ili komplikacije u trudnoći, prenosi Ljepota i zdravlje.

Simptomi

Miomi se najčešće javljaju u 30-ima i 40-ima, a najčešći simptomi su neredovan ciklus i obilne menstruacije.

“Kod većine žena miomi ostanu mali, ali ako se povećaju javljaju se i neki drugi simptomi, poput bola u zdjelici i pritiska na mjehur”, objašnjava dr Charles Ascher-Walsh za Health.

U iznimnim slučajevima, kada miom preraste svoju prokrvljenost, može uzrokovati akutnu bol. Simptomi zavise i od položaja mioma, pa tako miom koji raste na stražnjoj strani materice može uzrokovati zatvor. Tačan uzrok pojave mioma struka još uvijek nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu poticati njihov rast.

Liječenje

Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi prisutnost mioma i obično ih je više. Nadalje, ako miom ne uzrokuje neugodne simptome, a žena ne planira trudnoću, neke pacijentice odluče da ih ne žele liječiti. U tom slučaju je važno redovno odlaziti na kontrole kako bi se pratio njihov eventualni rast.

Ako se odlučite za liječenje, opcije su razne, od hormonalne terapije koja će ublažiti simptome do hirurškog uklanjanja mioma. Važno je naglasiti da je, jednom kad ste ih dobili, velika vjerovatnoća da će se oni vratiti.

“Raspitajte se kod ginekologa o uzimanju vitamina D ili ekstrakta zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da oni suzbijaju rast mioma”, savjetuje dr Ascher-Walsh.