Skijaš koji je 1954. nestao u Italiji identifikovan preko Facebooka

Francuski skijaš koji je u Italiji nestao prije više od 60 godina i čiji su ostaci nađeni 2005, konačno je identifikovan nakon što je priča o njemu objavljena na Facebooku, saopštila je italijanska policija.

Ljudski ostaci, ski oprema i naočare pronađeni su 2005. godine, visoko u italijanskom regionu Aosti, ali istražitelji nisu uspjeli da identifikuju žrtvu, sve dok fotografije nađenih predmeta nisu objavili na popularnoj društvenoj mreži, prenosi BBC.

Jedna francuska porodica je, vidjevši fotografije, zaključila da naočare podsjećaju na one koje su pripadale njihovom rođaku Anriju Le Manu, što je pokrenulo forenzičku istragu, kojom je i potvrđeno da je riječ o tom čovjeku.

Inače, ostaci i predmeti su otkriveni na visini od 3.000 metara u Alpima, u blizini švajcarske granice.

Među njima je bilo određenih nagovještaja o identitetu nastradalog - kao što je odjeća sa izvezenim inicijalima i drvene skije, što je u to vrijeme bilo skupo - ali su istražitelji ostali zbunjeni.

Ustanovili su da ostaci pripadaju muškarcu visokom oko 1,75 metara i starom oko 30 godina, koga je smrt zadesila najvjerovatnije u proljeće, kaže Marinela Laporta, istražiteljka u forenzičkoj policijskoj jedinici u Torinu.

U junu su fotografije nađenih predmeta objavljene na Facebooku s pozivom korisnicima da šire tu informaciju, naročito u Francuskoj i Švajcarskoj.

Ema Nasem je čula tu informaciju na lokalnoj radio stanici i zapitala se da li bi nestali čovek mogao biti njen ujak, Anri Le Man, koji je nestao nakon skijanja u oluji u blizini Materhorna kod švajcarske granice 1954.

Potom se policiji javio Le Manov mlađi brat Rože, koji sada ima 94 godine, a koji je u mejlu napisao da je njegov brat radio u Ministarstvu finansija u Parizu i da bi, po naočarima, rekao da to zaista jeste on.

Policija je saopštila da se na fotografiji koju im je poslala porodica vidi muškarac sa naočarima identičnim kao one koje su istražitelji našli.

Naknadno je sprovedena DNK analiza, čime je identifikacija potvrđena.

Izvor: