Strip junak Tex Willer inspiracija za istoimenu pjesmu Munira Ćoralića iz Cazina (VIDEO)

Starije generacije odrasle su uz strip junake za koje mnogi mladi danas nisu nikada ni čuli niti uopće znaju šta je to strip. Alan Ford, Dylan Dog, Mister No, Zagor, Marty M., Fantom samo su od nekih strip junaka čije su avanture pratili mnogi zaljubljenici u ovu, kako ju mnogi nazivaju, "devetu umjetnost".

A jeste li ikada čuli za Tex Willera? Riječ je o talijanskom western stripu koji je nastao prema liku američkog filmskog glumca Garyja Coopera. Tex je bijelac u ranim četrdesetim godinama i poglavica plemena Navajo. Istovremeno je i rendžer s velikim ugledom i kod bijelaca, posebno američke vojske. Zbog toga često posreduje u sukobima između Indijanaca i vojske, a ponekad rješava i specijalne zadatke za vojsku. U sukobu s kriminalom Tex se koristi i manje popularnim sredstvima, npr. često pretuče kriminalca dok mu ovaj ne otkrije sve što zna. Danas je Tex Willer simbol crno-bijelog stripa u Italiji, a ujedno i najdugovječniji strip u toj zemlji. Prema njemu je snimljen i film.

Na ovog strip junaka i vrijeme kada su stripovi bili puno popularniji nego danas podsjetila nas je pjesma Munira Ćoralića iz Cazina. Spot za pjesmu pod nazivom Tex Willer pun je kadrova upravo iz filma o ovom strip junaku. Muziku i tekst radio je Siniša Vuco, a aranžman Suad Jusić Sutko.

Izvor: