Tajna Čoline "Mađarice": Pjesma zbog koje Brega i Balašević više nisu sarađivali

Foto: Facebook
Pjesma "Mađarica" jedan je od najvećih hitova u karijeri Zdravka Čolića, a priča vezana za njen nastanak uzrokovala je da Goran Bregović i Đorđe Balašević nikad više ne sarađuju.

"Mađarica" je bila dio albuma "Malo pojačaj radio" koji je Zdravko Čolić snimao 1981. godine u Londonu. Pjesme na albumu pisali su Duško Trifunović, Đorđe Novković, Marina Tucaković, dok je za pomenutu numeru tekst radio Đorđe Balašević.

Priča vezana za njen nastanak je posebno zanimljiva jer je zapravo uzrokovala spor Balaševića i Gorana Bregovića koji je bio zadužen za komponovanje muzike za pjesmu.

Pjesma je prvenstveno nosila naziv "Opatica", međutim, Brega je bio uvjeren da će pjesma bolje proći ako se bude zvala "Mađarica".

Kako je Balašević bio poznat kao umjetnik koji ne voli izmjene svojih tekstova nije pristao na Bregin prijedlog. Međutim, Čolić se ipak odlučio za naziv "Mađarica" što je uzrokovalo da dva umjetnika nikad više nisu sarađivali.

Uzevši u obzir koliki je "Mađarica" bila hit, čini se da je ipak ispravno odlučio.

Album "Malo pojačaj radio" prodat je u više od 300.000 primjeraka, a na listi pjesama našle su se i "Sjedni mi u krilo", "Oktobar je, počinje sezona kiša", kao i "Zbogom Ivana".

Izvor: