Test predviđa kad biste mogli umrijeti

G
Lakše je utjecati na osjećaj sigurnosti nego promijeniti svoje gene. Želimo poručiti ljudima kako mogu utjecati na dužinu života i njegov kvalitet

Radi se o pitanjima koja obuhvataju određene životne navike, a sastavio ih tim statističara i naučnika Univerziteta u Pensilvaniji, a odgovori na njih otkrivaju u kojoj dobi biste mogli umrijeti. Tvrde kako je vjerovatnost, da će doista biti tako, čak 75 posto.

Pola miliona uzoraka

Rezultati se temelje na podacima Američkog nacionalnog instituta za zdravlje i Američkog udruženja penzionera na pola miliona uzoraka koje su prikupljali deset godina. Pitanja, također, obuhvataju prihode, obrazovanje, bračni status..., piše 24hr.

- Lakše je utjecati na osjećaj sigurnosti nego promijeniti svoje gene. Želimo poručiti ljudima kako mogu utjecati na dužinu života i njegov kvalitet - pojasnio je Lajl Ungar (Lyle), profesor računalnih i informacijskih nauka na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Njegov savjet svima je da ne puše, stavljaju sigurnosni pojas i nose kacigu dok voze bicikl. Ali, najveća stavka koju bi trebali uvrstiti u svakodnevicu je - redovno vježbanje, dovoljno je sat u danu, a ne treba zanemariti ni važnost sretnog ljubavnog života.

Sat vježbanja

Advertisement

0 seconds of 0 seconds

Loading ad

 

- Možete dobiti dodatna dva sata života s jednim satom vježbanja. Osim toga, u starosti ćete biti zdraviji i osjećat ćete se bolje. Također, zaljubite se želite li živjeti još pola desetljeća na ovoj planeti. Ljudi koji su sretni u dobrim ljubavnim vezama žive u prosjeku pet godina duže od onih kojima nije tako - napominje profesor.

Na engleskom je jeziku, no vrlo ga je jednostavan ispuniti. Na kraju ćete dobiti broj godina koliko biste ukupno mogli živjeti. Naravno, u svakom trenu života neke okolnosti se mogu promijeniti, tako da taj test nemojte shvatati vrlo ozbiljno, on je više smjernica za zdraviji život.

Test možete uraditi OVDJE.