Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

ekonomija

Ko je preuzeo najveću sigurnosnu agenciju u BiH Securitas, gdje je otvoren novi veliki Bingo, ko je zaslužan za najveću investiciju u Visokom, koja bh. firma razmatra ulazak u polje namjenske industrije… 

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Počinje odabir izvođača radova za tunel Prenj, pristiglo osam ponuda

Ove sedmice je istekao rok za prijavu zainteresovanih kompanija za izvođenje radova na izgradnji tunela Prenj (između Konjica i Mostara). Ukupno je pristiglo osam ponuda i to tri od kompanija iz Turske, dvije od kompanija iz Kine, jedna kompanija iz Indije i dva od konzorcija iz Turske i Koreje. Direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder je istakao da počinje procedura izbora izvođača radova za izgradnju tunela Prenj koji je ključni objekat za završetak cijelog Koridora 5C.

9. Uspješna tuzlanska firma TTU Energetik razmatra ulazak u polje vojne industrije

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Šakić posjetili su kompaniju TTU Energetik u Tuzli.

– Voljeli bismo ovu kompaniju u narednom periodu vidjeti i u okvirima namjenske industrije. Takav iskorak bi domaću pamet i vještine stavilo u službu prije svega domaće sigurnosti, a onda i stjecanja profita”, kazao je Halilagić.

8. Premier kladionica izdvojila 2 miliona KM za pomoć za 1.500 svojih radnika

Premier kladionica odlučila je izdvojiti 2 miliona maraka za isplatu po 1.080 KM jednokratne pomoći za više od 1.500 svojih radnika. Premier kladionica će isplatiti maksimalan iznos (1.080 KM) jednokratne novčane pomoći za više od 1.500 radnika, kako za one u Federaciji BiH, tako i za one u Republici Srpskoj.

7. Uspjeh domaće pameti: Bh. stručnjaci konstruisali dron

Projekti Centra za napredne tehnologije (CNT) koji su realizirani u protekle četiri godine, odnosno od osnivanja ove institucije, predstavljeni su ove sedmice u Sarajevu. U proteklom periodu realizirane su konstrukcije dronova različite namjene, istraživani su materijali poput volframa i titanijuma, goriva ćelija koja pretvara hemijsku u električnu energiju… Među projektima je i konstrukcija Red Dot nišana, te laserskog daljinomjera i drugih koji će svoju primjenu naći u namjenskoj industriji.

6. Firma iz Živinica širi proizvodnju u Petrovu, zaposlit će još 100 radnika

Kompanija “Models” iz Petrova zaposlit će još 100 ljudi do kraja godine. Fabriku kreveta “Models” posluje u sastavu kompanije “Kavgiko”. U fabrici već radi 100 ljudi. Vlasnik grupacije “Kavgiko” Arslan Kavgić iz Živinica, u čijem sastavu je odnedavno počeo da radi i pogon u Petrovu, rekao je da je plan do kraja godine imati oko 200 zaposlenih s obzirom na to da grupacija proizvode plasira na tržište EU.

5. Jedna od najznačajnijih investicija u Visokom u zadnjih 30 godina: Posao će dobiti 230 radnika

Šoping centar i hotel “Vema” na kojem se radi već neko vrijeme, poprima svoje pune obrise, a ovaj reprezentativni objekat obišli su gradonačelnik Visokog Mirza Ganić i investitor Osman Suša. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u Visokom u posljednjih 30 godina a posao će dobiti 230 radnika.

4. U redovnu upotrebu puštena prva dionica Koridora 5C kroz RS, počela i naplata putarine

Novoizgrađena prva dionica autoputa na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, od petlje “Tovira” do petlje “Kostajnica”, od ove sedmice je u redovnoj upotrebi, saopšteno je iz preduzeća Autoputevi Republike Srpske. Riječ je o dionici ko Doboja dužine oko šest kilometara, čija je izgradnja počela sredinom 2019. godine. Cijeli projekat finansirali su kreditima EBRD-a od 70 miliona eura i EU sa grantom od oko 15 miliona eura.

3. Otvoren Bingo u Banjoj Luci: Još 180 radnih mjesta

Uz prisustvo velikog broja kupaca, kompanija Bingo je otvorila novi maloprodajni objekat u Banjoj Luci. Na površini od oko 10.000 m2, koliko ukupno objekat zauzima, nalazi se moderno opremljena trgovina, koja kupcima nudi jedinstveno iskustvo kupovine odjeće i obuće, tehnike, namještaja, ali i namirnica iz bogatog asortimana kategorija delikatesa, mesnice, svježeg voća i povrća, kao i ostalih kućnih potrepština.

2. Bh. investitori preuzeli kompaniju Securitas

Švedska svjetska kompanija u oblasti zaštite sigurnosti i imovine napustila je tržište Bosne i Hercegovine. Zaštitarska kompanija Securitas BH prodata je domaćim investitorima. Umjesto Securitasa BH s radom je počela poslovati zaštitarska kompanija Sec one. Iz švedske kompanije, naime, odlučili su poslovanje prepustiti domaćim investitorima.

1. Na jugu BiH niče “grad u gradu”: 3.500 stanova i saobraćaj ispod zemlje

U Gradu Sunca u Trebinju niče ultra moderan grad sa 3.500 stambenih jedinica koji je praćen svim sadržajima potrebim budućim stanovnicima. Grad Trebinje je izgradnjom Grada Sunca sa brojnim sadržajima u funkciji turizma, sporta, kulture, ugostiteljstva, hotelijerstva doživio turistički procvat i došao na ljestvicu svjetske destinacije za život i obavljanje poslovnih aktivnosti.