Turistička zajednica dala 200.000 kuna da u Dalmaciji borave influenceri iz Dalmacije

.

IlustracijaFoto: Instagram

TURISTIČKA zajednica Splitsko-dalmatinske županije uz podršku krovnog HTZ-a, organizirala je 1. Međunarodni susret influencera, a na njemu je od ukupno 21 sudionika boravilo njih 15 koji već žive u Hrvatskoj. Od toga ih 11 stanuju u Dalmaciji. 

Dakle, jedna dalmatinska turistička zajednica potrošila je nemalu svotu novca da u Dalmaciji ugoste influencere koji već žive u Dalmaciji i da oni razgledaju svoje susjedstvo, da o njemu objavljuju storyje na Instagramu, onako kako to već i inače rade. 

Influencerice iz Splita obišle su Peristil 

Influenceri iz Makarske, Imotskog i Splita obišli su Split, Imotski i Makarsku. Odmarali su u hotelu na splitskom Žnjanu, večerali su na kliškoj tvrđavi, prošetali biokovskim Skywalkom, plovili oko otoka Brača i Hvara, a primio ih je i župan Blaženko Boban. Influencerice iz Splita, koje su bile brojčano najsnažnije, iskoristile su priliku fotografirati se s Dioklecijanovom stražom koja se svaki dan šeće na Peristilu. A posjetili su i daleki Sinj. 

Iz TZ-a kažu da su influenceri u Dalmaciji boravili pet dana. Sam projekt je trajao od 1. do 3. lipnja, a potrošeno je 208.745 kuna.

Od 22 sudionika "Međunarodnog susreta", najmanje 15 ih živi u Hrvatskoj

Na popisu koji smo dobili od TZ-a najpoznatija influencerica na summitu je bila Ella Dvornik za koju navode da ima
je na Instagramu prati 550.000, a na Tik Toku 143.200 pratitelja. Slijedi je influencer i fotograf Goran Jović (206 tisuća pratitelja prema popisu TZ-a), Imoćanin koji s djevojkom iz Brazila Diane Loss živi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, preciznije u Vinjanima Gornjim. Diane ima 16.4 tisuće pratitelja na Instagramu, ali nema ni blizu najmanje followera među influencerima koji su došli promovirati Dalmaciju. 

Ugostili su influencericu iz Trogira koja ima - 1491 pratitelja

Taj neslavni rekord uvjerljivo drži Trogiranka Daniela Rogulj s 1491 pratiteljem na Instagramu. Iz TZ-a pišu da je ona i blogerica i urednica portala Total Croatia. Nisu naveli ime bloga, a mi ga na netu nismo našli. 

Na popisu je i Marieta Prahir. Pišu da je ona travel lifestyle blogerica iz Hrvatske, ali Googleova tražilica ne daje baš ništa za to ime, pa smo ostali uskraćeni za druge informacije. Iz TZ-a kažu da ima 20.000 pratitelja na Instagramu. Među sudionicima bila je i Lidija Šeatović iz Zagreba s 25.000 pratitelja na Instagramu i 54 tisuće na TikToku. 

Bili i Horvat Čagalj, Gianna Apostolski...

Na Međunarodnom susretu influencera predstavnika je imao i Dugi Rat, naselje kod Omiša, odakle je stigao Horvat Čagalj, nekadašnji sudionik Big Brothera, a danas influencer s 28.000 pratitelja na Instagramu. Izdaleka je u Splitsko-dalmatinsku županiju doputovala i Splićanka Gianna Apostolski, nekadašnja voditeljica Golih vijesti. A ljepote svoje županije promovirala je i Splićanka Tina Gazin, koja ima Instagram profil Zdravi i fit recepti s 34.000 followera. 

Ova dalmatinska turistička zajednica u Dalmaciji je ugostila još i Petru Čolak iz Makarske. Na Međunarodni susret stigao je i Ivan Vuković iz Dubrovnika, a Splitsko-dalmatinsku županiju razgledali su i Gorana Milanović iz Splita te Vedrana Ilić, također iz Splita. Bila je tu i Sheila Zekić, make-up artistica koja, sudeći po Instagram profilu, i živi i radi u Splitu, dok je Danijela Kreković Adler došla čak iz daleke Istre. 

Stranih gostiju bilo je šestero, s pet Instagram profila

Sad smo konačno došli do popisa stranih gostiju na 1. Međunarodnom susretu turističkih influencera organiziranom s ciljem promocije Splitsko-dalmatinske županije u svijetu. 

Njih je bilo tek petero, odnosno šestero. Bračni par Tylus doputovao je iz Poljske. Oni su Wojtek i Agnieszka, a stoje iza projekta CroLove blogeri kojim promoviraju ljepote Hrvatske Poljacima. Najpoznatija osoba koja je došla izvana je Laura Budryte iz Velike Britanije s 140.000 followera i pola milijuna pratitelja na TikToku. Slijedi je Poljakinja Anna Wizental s 20.000 pratitelja.

Stigli su i Lukas Michalowski iz Njemačke s 30.000 pratitelja te Južnokorejac Kang Kim s 20.000 followera. 

Rezultat: 71 objava na Instagramu pod hashtagom projekta

Ovaj marketinški projekt zove se #CentralDalmatiapower. Iza tog hashtaga na Instagramu se krije tek 71 objava. To je, dakle, direktan produkt ove oznake na toj društvenoj mreži. Najviše objava, njih na desetke, imao je poljski par CroLove bloggeri, koji se krije iza profila CroLovepl.

Vrlo aktivni bili su i Horvat Čagalj, zatim Vedrana Ilić, a podosta je toga snimao fotograf Goran Jović. Ella Dvornik objavila je dvije do tri fotografije. Ostali su objavili jednu, dvije slike uz ovaj službeni hashtag, a neki nijednu. 

Direktor TZ-a: Brojni mediji su izvještavali o njihovim objavama 

Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, kaže kako se ovaj projekt itekako isplatio i da su više nego zadovoljni. Tvrdi da su brojni mediji izvještavali o tome što su ovi influenceri objavljivali na svojim društvenim mrežama dok su boravili u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje polovica njih već živi. 

"Njihove objave iz Splitsko-dalmatinske županije bile su po tri do četiri dnevno svakoga od njih, a o tome su izvještavali brojni domaći tiskani i elektronski mediji te portali. Primjera radi, tekstove o boravku influencera i njihovim dojmovima objavili su Slobodna Dalmacija, 24 sata, Večernji list, Gloria, Radio Dalmacija, HR turizam, Turizmoteka, vijesti HTZ-a, Dalmatinski portal, Hot spots, Total Croatia, HRT turizam i mnogi drugi", poručuje Stella.

Ali ono što ne spominje jest da su mediji dok je projekt trajao, o njemu zbilja pisali, ali ne na način da su nacionalni i inozemni mediji odjednom masovno prenosili objave dalmatinskih influencera, već su mahom lokalni mediji prenosili priopćenje TZ-a u kojem se donosi informacija da se ovo događanje - održava. A to se vrlo lako provjeri već kraćim guglanjem. 

Turistička zajednica tvrdi da ovo vrijedi skoro 7 milijuna kuna

Stella dalje kaže da su analize objava u medijima i na društvenim mrežama procijenile da ostvareni medijski doseg vrijedi skoro sedam milijuna kuna. 

"U analiziranom razdoblju 1.5.-13.6.2022. ukupan broj objava je 455, od čega tisak 1 objava, TV/radio – 15 emitiranja, internetski mediji - 38 objava, društveni mediji - 401 objava (najviše na Instagramu - 381 objava). Procijenjeni ostvareni tehnički doseg svih objava dostigao je 27.191.467 osoba. Procijenjena ostvarena vrijednost svih objava je 6.758.962,00 kn, što dokazuje da su promotivni efekti takvog projekta neusporedivo veći od uloženog, zbog čega na istom modelu ugošćivanja novinara, influencera i blogera rade sve svjetske turističke destinacije", poručuje direktor Turističke zajednice. 

I kažimo za kraj, da bi se netko uopće smatrao influencerom, važno je da ima publiku koja mu vjeruje, neke pratitelje na društvenoj mreži. Gosti 1. Međunarodnog susreta nisu se baš mogli pohvaliti s prevelikim brojem pratitelja, izuzev Laure Budryte, Gorana Jovića i Elle Dvornik.

Kriteriji po kojima su birani influenceri nisu baš jasni  

Na ovom skupu nije bio nitko s milijun i više pratitelja. 

Ella Dvornik je osamnaesta na listi domaćih influencera koju je prema broju pratitelja sastavio portal StarNgage. Ona ih ima pola milijuna, ali pola milijuna ima i Splićanka Ella Jerković, koja nije sudjelovala na druženju, ali je zato pozvana bila ranije spomenuta žena iz Trogira s oko 1400 pratitelja.

Kriteriji po kojima je birana većina influencera, izuzev Elle Dvornik i Gorana Jovića, baš i nisu najjasniji. Ponekad mikroinfluenceri, kao što su mahom ljudi koje je TZ pozvao, mogu ostvariti zapaženije rezultate od većih influencera, ali ipak se postavlja pitanje koliko je racionalno trošiti novac da se u Dalmaciji ugosti ljude koji ovdje žive i već objavljuju slike iz Dalmacije, a sve s ciljem kako bi oni onda promovirali Dalmaciju. 

S obzirom na tako mali broj pratitelja koji poneki od gostiju imaju, ne možemo reći da njihova publika obuhvaća inozemna tržišta (valjda je s ciljem međunarodne promocije i pokrenut Međunarodni susret influencera), već su te objave, izuzev pet stranih influencera i nekolicine uspješnih domaćih, mahom prikazivane ljudima koji su ih i platili.