Tužba Netflixu zbog klevete u jednoj od najpopularnijih serija

Foto: Facebook
​Usvojena je tužba gruzijske šahistkinje None Gaprindašvili protiv Netflixa zato što je netačno prikazana u mini-seriji The Queen's Gambit.

Advokati ove platforme će morati da dokažu da u seriji nije oklevetana jedna od najboljih šahistkinja u istoriji.

Tužba je uslijedila zbog toga što je u mini-seriji koja je pobrala sve simpatije publike rečeno da šahistkinja Nona Gaprindašvili nije nikada igrala šah protiv muškaraca, a samo do 1968. godine je na primjer odigrala šahovske partije protiv 59 šahista.

Advokati poznate šahistkinje su u tužbi naveli da su joj kreatori serije na ovaj način “ukaljači ličnu i profesionalnu reputaciju”, a tvrdnju da nije igrala protiv muškaraca su okvalifikovali kao seksističku i omalovažavajući, prenio je Varajeti.

Netflix je tražio da se tužba odbaci, tvdeći da Prvi amandman kreatorima daje široku umjetničku slobodu, a naveli su i da “nijedan razuman gledalac spornu tvrdnju ne bi shvatio kao iznošenje činjenice”, jer je očigledno da se radi o izmišljenm likovima.

Dodali su i da bi milioni gledalaca morali dobro da poznaju sovjetski šah iz 1960-ih godina kako bi razumeli da se radi o navodnoj kleveti.

Međutim, sudija Virginia A. Phillips se nije složila s ovim zaključivši da Gaprindašvili ima dobre argumente, a činjenica da se u seriji govori o fiktivnim likovima ne oslobađa Netlflix odgovornosti za klevetu.

Podsjetimo, u ovoj seriji Anya Taylor-Joy glumi Bet Harmon, izmišljeni lik šahistkinje koja je nevjerovatno talentovana.

Međutim, priča sadrži i reference koje se odnose na šahistkinje iz stvarnog života, među kojima je Gaprindašvili, a o čijim se uspjesima govori u posljednjoj epizodi serije gdje se navodi da se Gruzijka nikada nije takmičila protiv muškaraca, što, kako ona tvrdi, nije tačno.

Izvor: