Ukrajinka i Rus zajedno pobjegli u Mađarsku: "Prohodali smo dvije sedmice prije rata"

.
Rus Mihail Ljublin i Ukrajinka Valerija Nikolajeva prohodali su samo dvije sedmice prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Iako su se tad veoma kratko poznavali, zajedno su iz Kijeva odlučili krenuti u Mađarsku i pronaći mir. Rus Mihail se u Kijev preselio prije samo godinu dana.

"Bijeg je bio jako stresan. Kada dođe do velikog stresa, mislim da ljudi pokazuju svoja prava lica. Očito ona nije znala što očekivati ​​od mene, a ja nisam znao što očekivati ​​od nje, ali zapravo smo sve radili jako dobro, radili smo timski", rekao je 31-godišnji softverski inženjer za Reuters. 

"Sada provodimo 24 sata dnevno zajedno i zasad je sve u redu. Nadamo se da će tako trajati zauvijek", dodao je. 25-godišnja Valerija je odvjetnica te se, kao i Mihail, jednom planira vratiti u Ukrajinu. Dotad se planiraju skrasiti u Mađarskoj te ondje pronaći poslove.

"Još se ne možemo opustiti"

"Nadam se da ćemo biti u sigurnoj zemlji u kojoj ćemo moći izgraditi novi život, skrasiti se i čekati dok cijelo ovo ludilo ne završi", kaže Mihail. Oboje još imaju traume od policijskih sirena i svega što su prošli u svom petodnevnom putovanju od Kijeva prema granici.

"Ovdje je sve jako lijepo, ima puno odličnih restorana i lijepih zgrada... Međutim, nismo bili ni na jednoj turističkoj atrakciji jer se ne možemo opustiti. Još uvijek puno razmišljamo o svom životu i kamo sve ovo ide", kažu.

Mihail se, kao Rus, nada da neće naići na neprijateljstvo u svojoj novoj zemlji.

"Ja predstavljam možda malu, ali možda i ne tako malu populaciju Rusa koji ne podržavaju rusku politiku, koji ne podržavaju ruskog predsjednika, vladu, i koji u osnovi žele uzvratiti i snositi odgovornost za ono što Rusija radi i vratiti vjeru u ruski narod", poručuje.