Upala slijepog crijeva - rani simptomi

Javlja se često u prve tri decenije života

U hirurgiji akutnog abdomena najčešće je uzrok akutna upala slijepog crijeva (appendicitis acuta), jer je to najčešća bolest i bolest kod koje se najčešće griješi,prenosi avaz.ba.

Nepoznat uzrok
Akutna upala slijepog crijeva može imati veoma jednostavnu kliničku sliku bolesti, ali i veoma bizarnu da mogu pogriješiti u dijagnostici akutnog apendicitisa čak i najiskusniji hirurzi.  

Za ovo ima nekoliko razloga: razne lokalizacije slijepog crijeva u trbušnoj šupljini, promjenljiv intenzitet u evoluciji upalnog procesa u trenutku pregleda. U 60 posto bolesnika akutna upala je prouzrokovana opstrukcijom (začepljenjem) slijepog crijeva, a u ostalim slučajevima uzrok je nepoznat.

Javlja se često u prve tri decenije života, a u dječijoj dobi najčešća je između 12. i 14. godine života, ali se može pojaviti i u novorođenačkoj dobi. Glavni simptomi su akutna bol u abdomenu, mučnina, povraćanje i smetnje u vezi s radom crijeva. Pri pregledu su najznačajniji znakovi objektivna bolna osjetljivost, napetost mišića trbušnog zida, povišena pazušna i rektalna temperatura i razlika vrijednosti aksilarne i rektalne temperature za oko jedan stepen u korist rektalne.

Kod pojedinih položaja slijepog crijeva imamo različite simptome akutne upale, tako da je kod retrocekalnog blagi proljev češći simptom, a ako je postavljeno na desnom mokraćovodu, može se javiti učestalo mokrenje, renalna kolika i pojava krvi u urinu. Kod retrocekalnog položaja pokretanjem desne noge i njeno savijanje prema trbuhu izaziva bol u abdomenu.

Pojačan bol
Isto tako bol se može pojačati na području slijepog crijeva samo prilikom podizanja ispruženog desnog donjeg ekstremiteta. Kod karlične lokalizacije apendicitisa povraćanje i proljev te neodređena nelagodnost u abdomenu prvi su simptomi. Ako se akutni apendicitis ne dijagnosticira u početnoj fazi, nastupit će komplikacije. Dolazi do pucanja i širenja upale u okolinu, što dovodi do difuzne upale potrbušnice, koja može dovesti do teških posljedica, a ponekad i do smrtnog ishoda.

Postavljanje dijagnoze
Dijagnoza upale slijepog crijeva postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike. EHO abdomena daje validne podatke o upali, a povišeni leukociti u krvnoj slici prate upalu slijepog crijeva.  

Liječenje je hirurško, kojom prilikom se odstranjuje slijepo crijevo, a ovisno o poodmakloj upali ili perforaciji slijepog crijeva, uključuju se adekvatni antibiotici.

Izvor: