Upozorenje dermatologa: Ako pijete ove lijekove, izbjegavajte boravak na suncu

lijekovi
Uzimanje nekih lijekova uz istovremeno izlaganje UV zracima može da potakne alergijsku reakciju na koži.

 

Uzimanje nekih lijekova uz istovremeno izlaganje UV zracima može da potakne alergijsku reakciju na koži.

Osobe koje su na terapiji antibioticima trebale bi da potpuno izbjegavaju sunčanje. Poznato je da hormonski status utječe na pigmentaciju kože, zato se žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju ili su na hormonskom liječenju treba da se posebno čuvaju sunca.

 

50 lijekova

Naime, takva terapija, kao i neki lijekovi koji se uzimaju, naprimjer, zbog dijabetesa, senzibiliziraju kožu na UV zračenje pa može doći do pojave svraba, smeđih mrlja, a koža na nekim mjestima može čak i da pobijeli, tj. potpuno izgubiti pigment. Prije izlaganja suncu nije poželjno koristiti kozmetička sredstva poput dezodoransa, parfema i šminke.

- Hemijske materije koje su u sastavu takvih preparata u dodiru s UV zracima mogu izazvati alergijsku reakciju ili pojavu pigmentacija na koži koje je izuzetno teško ukloniti - kazala je za živim.hr dermatologinja Marija Buljan.

Važno je dobro se informirati koji lijekovi mogu izazvati reakciju na suncu. Farmaceut vas može obavijestiti ako je lijek koji vam je prepisan fotosenzitivan.

Uzimanje takvog lijeka uz istovremeno izlaganje suncu može dovesti do fototoksične reakcije – kada se lijek pojačan djelovanjem sunca aktivira i ošteti kožu ili do fotoalergijske reakcije – kada sunčeva svjetlost izmijeni strukturu lijeka što imuni sistem prepozna kao strano tijelo i pokrene alergijski odgovor kojeg prati upala i ekcem na koži.

Uobičajeno je pravilo da se bolesnici koji uzimaju lijekove s oprezom izlažu suncu, lijek uzimaju navečer tako da se apsorbira tokom noći, ili da u potpunosti izbjegavaju sunčanje.

 

Vitamin A

Za više od pedeset lijekova poznato je da mogu doći u interakciju sa suncem. Među njima su antimikrobni lijekovi (ciprofloksacin, levofloksacin, doksiciklin, kombinacija sulfametoksazola i trimetoprima), antihistaminici za liječenje alergija (difenhidramin), lijekovi za bolesti srca (amiodaron, nifedipin, diltiazem, enalapril, ramipril), diuretici (furosemid, hidroklorotiazid), antihipertenzivi (diltiazem, enalapril), statini (fluvastatin, pravastatin), antidepresivi (amitriptilin), nesteroidni protuupalni lijekovi (naproksen, piroksikam), hipoglikemici (derivati sulfonilureje – glibenklamid) lijekovi protiv akni (izotretinoin)…

Osim toga, vitamini A i B6 i kantarion također mogu izazvati osip ako se uzimaju uz izlaganje suncu. Poznato je da takav učinak mogu imati i parfemi. Ako dođe do reakcije mogu pomoći hladni oblozi i kortikosteroidi, a ako se osip ne povuče treba otići kod ljekara.