Za ovu "superhranu" možda niste čuli, sprečava ozbiljne bolesti

N
Za ovu "superhranu" možda nikada niste čuli, a mogla bi vam donijeti ogromne zdravstvene prednosti.

Riječ je o plavozelenoj algi koja raste u slatkovodnim jezerima, prirodnim izvorima i oceanima u suptropskim i tropskim klimatskim uvjetima. U mjestima središnje Afrike poznata je već stoljećima.

Zdrava je zbog korisnih masnih kiselina, visoke razine antioksidansa i brojnih hranjivih tvari. U njoj se nalaze kalcij, kalij i magnezij, koji su ključni za mišiće, kosti i zdravlje srca, dok je vitamin B odgovoran za energiju. Ima i željeza, a bogata je i bjelančevinama, kojih se u samo jednoj žlici praha spiruline nalazi čak šest grama, koliko i u jednom jajetu.

Spirulina povećava razinu energije, potiče detoksikaciju, pomaže u kontroli apetita i smanjuje kolesterol, ali može sadržavati štetne toksine zbog uzgoja u vodama diljem svijeta, od kojih su neke zagađene. Zato je prije konzumiranja uvijek potrebno provjeriti podrijetlo ove alge.

Smatra se da je spirulina jedan od najstarijih oblika života na planeti Zemlji. To je oblik mikroalgi koja uspijeva u vodi, a obično se prodaje kao prah ili kao dodatak tabletama i miješa se u piće ili dodaje u hranu.

Hrana koju su jeli Asteci tokom 13. vijeka za liječenje raznih bolesti i održavanje maratonskih trčanja, a sada je postala popularna kao sastojak zdravih smoothia.