Zaštita i dobrobit životinja: Ovo su razlozi zašto treba udomiti pse i mačke

č

Udruženje ”Prijatelji životinja” je registrirano u ime Ministarstva pravde BiH s prioritetnim ciljem pravnog djelovanja s obzirom na to da je lice ovlašteno za zastupanje Udruženja magistra prava sa specijalizacijom oblasti “Zaštita i dobrobit životinja u BiH”.

Udruženje, u saradnji s timom advokata, poduzima pravne radnje u smislu zakonitog, humanog i trajnog rješenja problema životinja u BiH kroz elemente pravne prirode i zakonske regulative.

Donesen zakon
Iako je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH donesen 2009. na državnom nivou (članom 43.st.3) naložio da svaka jedinica lokalne samouprave osnuje sklonište za pse u roku godinu, do sada, nažalost, većina jedinica lokalnih samouprava nije postupila po Zakonu pa na ulicama nerijetko vidimo veliki broj pasa lutalica.

Zbog navedenog razloga, nažalost, ljudi uzimaju "zakon u svoje ruke” pa posljednjih godina imamo povećani broj zlostavljanja i ubijanja uličnih životinja, zbog čega je naše udruženje pokrenulo više stotina predmeta ispred svih nivoa vlasti u BiH.

Napomenimo da zlostavljanje životinja predstavlja krivično djelo shodno kojem je propisana visoka novčana kazna, kao i kazna zatvora do pola godine u Federaciji BiH, a u RS čak do dvije godine zatvora. Ujedno, odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja za djela zlostavljanja i mučenja životinja propisana je novčana kazna do 30.000 KM.

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, pas je član porodice, iako je zakonska obaveza vlasti da riješi problem pasa lutalica, Udruženje “Prijatelji životinja”, osim zakonskog okvira i borbe za dobrobit životinja, pokušava usrećiti i udomiti za što veći broj životinja.

- Naše udruženje edukuje građane o razlozima, svrsi i dobrobiti udomljenja životinje. Pas nije igračka, pas se uzima dugoročno i o njemu treba brinuti odgovorno s ljubavlju i pažnjom, a on će zauzvrat da unese sreću i radost u vaš dom – kazala je mr. iur. Anda Šandal-Karić, predsjednica Udruženja.

Najveća greška, dodaje, koju građani rade je kupovina pasa iz ilegalnih ili nekvalitetnih uzgajivačnica, gdje uzgajivači drže pse u nehumanim uvjetima, stalno razmnožavaju, muče, zlostavljaju takve pse, te u konačnici lice koji kupi takvog psa, dobije potencijalno genetski bolesnog psa.

Pokažite humanost
- Nažalost, u našoj državi vrlo lako se registruju uzgajivačnice te sama registracija ne znači i kvalitet psa, a kupovinom psa od nekoliko stotina KM nerijetko se možete iznenaditi da takav pas dobije urođenu srčanu manu, alergiju, displasiju kukova, diabetes, rano otkazivanje bubrega, te poremećaje u mnogim drugim zdravstvenim aspektima.

Udruženje stalno apeluje na ljude da ne kupuju životinje, s obzirom na to da u skloništima postoji veliki broj napuštenih pasa i mačaka, svih rasa i pasmina, veličina, boja, karaktera i naravi i sigurno je, da će svako pronaći odgovarajućeg psa za sebe. Na taj način ćete učiniti dobro jedinici lokalne samouprave, jer smanjujete populaciju napuštenih pasa i pokazujete humanist. Budite prijatelji, udomite, ne kupujte – navela je Šandal-Karić.