Zašto je važno da ljeti imamo ljetne gume?

sa

Za razliku od zimskih, ljetne gume nisu obaveza vozača, ali je preporučljivo da ih stave.

Zamjena zimskih guma ljetnim je počela, mada vulkanizeri još nemaju pune ruke posla. Kažu, iskustvo ih je naučilo da tek očekuju gužve ispred svojih radionica.

Mnogo vozača na zimskim gumama vozi i ljeti, pa kad ih istroše onda opet kupuju zimske jer smatraju da im je jeftinije.

Zimske gume su mekše od ljetnih i imaju svojstvo da se pri niskim temperaturama pomalo stvrdnu što je pogodnije za vožnju. Međutim, više temperature stvaraju kontra efekt, odnosno zimske gume omekšaju, postaju rizične za vožnju i brže se troše.

Ljetne gume su izuzetno važne u ljetnim uslovima vožnje.

Sve što ste ikada pročitali o kvalitetu zimskih guma i o razlozima zbog kojih su neophodne u zimskim mjesecima je neupitno tačno. Nažalost, to ne vrijedi u ljetnim mjesecima, odnosno prilikom toplijeg vremena. Zimske gume su napravljene sa dubokim profilima od puno mekše i elastičnije smjese od ljetnih kako se u hladnim zimskim mjesecima ne bi stvrdnule te kako bi i pri najnižim temperaturama dobro prianjale za podlogu čineći vožnju udobnom, i još važnije sigurnom, navodi se na stranici “Vrele gume”.

Međutim kada krenu visoke temperature u proljetnim i ljetnim mjesecima, svaki kilometar koji napravite sa zimskim gumama po vrućem asfaltu rapidno ih troši i skraćuje njihov životni vijek. Zimski pneumatici ne mogu pratiti temperaturnu razliku i zato je potrebno koristiti tvrđe i čvršće ljetne pneumatike.