Zašto se razbolijevamo čim odemo na godišnji odmor i kako to izbjeći

odmor
Bilo da se radi o drhtavici ili curenju vode iz nosa, čini se da naše tijelo, čim se vratimo s odmora, reaguje negativno. Međutim, jedan zdravstveni stručnjak je primijetio da je "efekat razočaranja" mnogo češći nego što mislimo te pojasnio kako ga izbjeći kako se ništa ne bi dogodilo.

 

Doktor Suhail Hussain, ljekar opšte prakse, rekao je za Daily Record: "Kada je tijelo naviklo da funkcioniše na visokim nivoima hormona stresa kortizola i adrenalina i oni naglo opadaju, naš imunološki sistem je izložen i tada smo skloni manjim infekcijama i pretjeranom umoru".

"Bolovi u mišićima se također povećavaju – adrenalin povećava napetost mišića, pa zamislite gumicu koja je uvijek zategnuta, šta se dešava kada je pustite?", naveo je.

Efekat otpuštanja vjerovatno će nas pogoditi nakon intenzivne radne sedmice. Ipak dr. Hussain je rekao da možete izbjeći da se to dogodi laganim uklanjanjem stresa.

"Možete pokušati umanjiti utjecaj 'efekta iznevjerenosti' tako što ćete polako 'skidati' stres. Umjesto da se srušite i samo sunčate, pokušajte da zadržite malo aktivnosti na odmoru ili određeni stepen vježbe, tako da ne dođe do masovnog smanjenje nivoa hormona stresa, što znači da možete dozvoliti tijelu da se polako aklimatizira", rekao je.

Međutim, ako vam se tijelo "gasi" ubrzo nakon što odete na odmor, savjetovao je da potražite i znakove hroničnog stresa.

"Stalno trčanje pod visokim nivoom stresa je jako loše za vas. To dovodi do navedenih problema, ali i dugoročnih posljedica, kao što je stvaranje plaka u arterijama, što dovodi do moždanog udara, depresije i anksioznosti, pa čak i ovisnosti", pojasnio je.