fbpx Znate li zbog čega nam je često tako teško da skinemo kilograme?

Znate li zbog čega nam je često tako teško da skinemo kilograme?

Home

Znate li zbog čega nam je često tako teško da skinemo kilograme?

Foto: Pixabay
Nutricionistkinja Dana James, koja je savjetnica i glumice Margot Robbie mršavljenje kompleksan proces jer nema veze samo s hranom i vježbom te da put do vitke linije nije samo unošenje manje kalorija nego što ih potrošimo.

Dana kaže kako mnogi koji žele da smršave čine krucijalnu grešku jer zanemaruju vrlo važne faktore koji i te kako utiču na to hoćemo li izgubiti suvišne kilograme.

“Faktori poput hormona, spavanja, upala, mikrobioma u crijevima, lijekova, neizraženih emocija i gena utiču na proces mršavljenja”, tvrdi Dana, koja 12 godina pomaže ženama da izgube suvišne kilograme i tokom tog vremena osmislila je jednačinu za koju vjeruje da će rezultovati gubitkom kilograma.

Danina jednačina mršavljenja glasi: Promjene masnoća u tijelu = hrana + kretanje + hormoni + spavanje + mikrobiom u crijevima + upala + lijekovi + neizražene emocije + geni.

Ovo saznanje i formula trebalo bi da pomogne ljudima da lakše mršave te da imaju veću kontrolu nad procesom mršavljenja.

Spavanje

Nedostatak sna povećava osjećaj gladi i unos hrane jer ugljeni hidrati i masnoće podstiču rad mozga nakon nedovoljno sna. Kako bi se to spriječilo, preporuka je spavati najmanje sedam sati dnevno. Ako ne možete zaspati, nutricionistkinja Dana James preporučuje uzimanje 300 miligrama magnezijum glicinata.

Neizraženi osjećaji

Dana ovo smatra najzanimljivijom komponentom jednačine mršavljenja jer osjećaje često ignorišemo s obzirom na to da ih je teško izmjeriti. Svoje klijente koji se iznenada udebljaju često pita postoje li neki osjećaji koje ne pokazuju. To može biti svađa s nekim do koga nam je stalo, a kojoj se ne nazire kraj, ili nešto što se dogodilo kad smo bili mlađi, a što je na nas imalo negativan uticaj.

Kad su naučnici proučavali pretile pacijente kojima je predstojala operacija želuca, otkrili su da je 75 posto njih doživjelo barem jedno štetno iskustvo u djetinjstvu, kako je istaknula James. Ta loša iskustva uključivala su emocionalno zanemarivanje, emocionalno zlostavljanje, razvod, seksualno zlostavljanje i fizičko nasilje.

Hormoni

Mnogo ljudi kojima se tjelesna težina neočekivano poveća vjeruju da je to zbog neravnoteže hormona štitne žlijezde, ali James objašnjava da to ne mora uvijek biti razlog. Hormoni štitne imaju važnu ulogu u regulisanju metabolizma, ali postoje i drugi hormoni koji utiču na debljanje i mršavljenje.

To uključuje inzulin, glukagon, leptin, grelin, kortizol, adrenalin te polne hormone estrogen, progesteron i testosteron.

Upala

Dana James napominje kako je takođe važno obratiti pažnju na to koja hrana uzrokuje upalu te je izbjegavati. Preporučuje veću konzumaciju povrća te manju konzumaciju nezdrave hrane. Nutricionistkinja takođe preporučuje da se tijekom četiri sedmice izbjegavaju gluten i mliječni proizvodi da bi se lakše došlo do uzroka neravnoteže u crijevnom mikrobiomu te da se napravi provjera nivoa žive u organizmu.

Objavio: Pet, 19/07/2019 - 07:59
Back to top