fbpx Zbog ovih problema sa pasošem možete da ostanete na granici

Zbog ovih problema sa pasošem možete da ostanete na granici

Home

Zbog ovih problema sa pasošem možete da ostanete na granici


Krenuli ste na put u drugu zemlju, provjerili dokumentaciju, pasoš vam važi, a ipak se desi da vas vrate sa aerodroma ili granice jer vam pasoš nije validan?


Kako vam se ovo ne bi desilo, savjetujemo koje podatke treba da provjerite prije puta u inostranstvo i na šta posebno treba da obratite pažnju, kada su u pitanju putne isprave.

Mnoge države, uključujući skoro sve članice Evropske unije, imaju pravilo da ne puštaju strane državljane ukoliko im pasoš ističe za manje od 90 dana od njihovog ulaska u zemlju.

Dakle, ukoliko, na primjer, idete na desetodnevno ljetovanje u avgustu u Grčku ili Španiju, a pasoš vam, recimo, ističe tek u oktobru, to znači da vas neće pustiti u zemlju.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako biste izbjegli neprijatnosti zbog putnih isprava.

-Prije nego rezervirate let ili smještaj, pored datuma važenja vašeg pasoša, provjerite zahtjeve zemlje u koju idete kada su u pitanju putne isprave. Najčešće se radi o pomenutih 90 dana. Također, informacije o tome uvijek možete da pronađete na sajtu Ministarstva vanjskih poslova.

Zapamtite da se pasoš za djecu mlađu od tri godine izdaje sa rokom važenja od tri godine, djeci između tri i 14 godina sa rokom važenja od pet godina, a djeci starijoj od 14 sa rokom od deset godina.

Nemojte da čekate da se približi godinu dana do isteka pasoša jer vađenje novih isprava u posljednjem trenutku, pogotovo kada se radi o neplaniranim putovanjima, može da bude prilično frustrirajuće.

Objavio: Pet, 17/08/2018 - 18:50
Back to top