Žena otkrila kako je izgubila 10 kilograma radeći vježbe za radnim stolom

c

PHILITA Jana Scholz, računovotkinja i profesorica, ima više od 286.000 pratitelja na TikToku, gdje promovira svoj program vježbanja pod nazivom Desk to Bikini. U svojim videozapisima educira ljude o tome kako mogu ostati aktivni čak i ako satima sjede za radnim stolom.

"Ljudi su mi govorili da sam se udebljala jer sam lijena. Ali sjedila sam za stolom radeći 10 do 16 sati dnevno, a u teretanu sam prestala ići neposredno prije početka pandemije", objasnila je u viralnom videu koji je pogledan više od 6 milijuna puta.

"Tako sam počela vježbati za stolom i izgubila sam težinu koju sam dobila", dodala je.

Scholz je skinula 10 kilograma, a tvrdi i da je kućnim vježbama uspjela izliječiti bol u leđima koju je osjećala od 2020. 

"Mnogi imaju loše držanje, a kada tome dodate pogrbljeno višesatno sjedenje za stolom, logično je da ćemo imati problema. Cjelodnevno sjedenje može imati strašne posljedice kada je riječ o zdravlju, a one nadilaze samo debljanje i bol u leđima", kaže.

Istraživanja su pokazala da je dugotrajno sjedenje povezano s preranom smrtnošću, pretilošću, metaboličkim sindromom i kroničnim bolestima poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka. Sjedilački način života također je povezan s problemima mentalnog zdravlja, uključujući depresiju, tjeskobu i kronični stres.

Scholz na svom stolu cijelo vrijeme drži elastičnu traku pa vježba više puta tijekom dana. Koristi i utege ili izvodi vježbe vlastitom težinom. Kad ima pauzu, ustane i radi čučnjeve. 

"Nije bas da sjedim i znojim se dok radim. Da, ima vježbi koje vas mogu natjerati da se malo oznojite, ali nije cilj odraditi naporan trening. Poanta je ostati aktivan dok sjedite za stolom", poručila je te svojim motivirajućim videima nadahnula brojne ljude da počnu vježbati za radnim stolom.