Znakovi koji će otkriti da vaše lice stari brže od vas

Tek oko 20 do 30 posto promjena na koži je genetski uvjetovano, a ostalih 70 do 80 posto čine vanjski faktori – poput UV-zračenja i onečišćenja zraka. Pogrešna prehrana također može doprinijeti da koža brže postane blijeda i naborana.

Ovo su neki od znakova da vaša koža stari brže od vas, prenosi Azra.

Pjege od sunca 

Ukoliko se štitite dovoljno od UV-zračenja, na koži ćete prije ili kasnije primjetiti smeđe flekice. U pitanu su takozvane sunčeve pjege ili mrlje, koje se stručno nazivaju „melasme“.  Njihov nastanak pospješuju hormonski faktori -kod trudnoće ili kod uzimanja kontracepcijskih tableta. Najbolje sredstvo protiv pjegica je prevencija. Kad se jednom pojave, tu vam mogu pomoći serumi koji sadrže mnogo vitamina C. 

Suha koža

Iako se u tinejdžerskim godinama obično žalimo na masnu kožu, u odrasloj dobi dolazi do drugog ekstrema, ona postaje veoma suha. Sunce, pušenje i stres mogu uzrokovati takozvane „rupe“ u gornjem sloju kože, a kroz koje potom mogu ući radikali. Najbolje je koristiti dnevnu njegu za kožu koja vlaži kožu te sadrži hijaluron, kokosovo ulje ili ceramid. 

Bore 

Fine linije u području očiju također su znak ranogstarenja kože. Derma se obično brine da koža ostane napeta i bez bora, ali kako starimo usporava se obnova stanica te se koža počinje borati. Za napetu i glatku kožu preporučuju se proizvodi sa peptidima, EGF i matične stanice. 

Tanka koža

Koža može postati tanka poput papira, a uzrok za to je što u starijoj dobi se povlači potkožno masno tkivo te se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina. Također, nedostatak vlage i kalcija te UV-zračenje mogu utjecati na to da koža s vremenom postane tanja. Pomoći vam mogu serumi s peptidima te sredstva za njegu kože s probioticima.