Znate li koliko dugo pas može ostati sam kod kuće?

.
PSA treba navikavati na odvajanje od vlasnika još od malih nogu. Ako se ne odvajate od njega dok je štene, teško je očekivati da će se lako na to priviknuti kad odraste.

 

Za razliku od mačaka koje bez problema možete ostaviti samu u stanu, pas je druga priča. On će to vrijeme provesti u iščekivanju vašeg povratka, a pred vratima nerijetko znaju biti satima.

Pritom će zatomiti sve svoje prirodne potrebe, od obavljanja nužde do utaživanja gladi.  

 

Psi stalno trebaju vlasnikovu pažnju, ljubav, igru i šetnje. Ipak, gotovo je nemoguće stalno biti uz svog ljubimca. Životne obaveze poput posla ili škole zahtijevaju da psa ostavite samog na nekoliko sati.

 

Stručnjaci za dresiranje pasa tvrde da pas ne smije biti sam kući dulje od četiri sata. No i tu postoje iznimke. Nisu svi psi karakterno jednaki - dok nekima odgovara samoća, drugi jednostavno ne vole biti sami. Zbog toga je važno trenirati psa da ostaje sam još dok je štene.

"Dobro je psa naviknuti da neko vrijeme provodi sam od trenutka kada ga donesete kući, još dok je štene. Možete koristiti veću kutiju ili ogradice za bebe ili ga jednostavno zatvoriti u drugu prostoriju na neko vrijeme", savjetuje trenerica pasa Tamsin Durston.

Također, jako je važno psa kada je sam ostaviti s igračkama za žvakanje te paziti da se vrijeme koje će pas provesti sam postupno produljuje. 

 

Psa nije dovoljno samo izvesti u kratku šetnju prije posla. S njim se morate igrati i pružati mu ljubav kada ste zajedno. Tada ćete mu manje nedostajati kada niste s njim.

Izvor: