Poljoprivreda na izdisaju a ministar Dedić okrivio medije?

Dok se federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić slika po Krajini šireći 'pozitivu' krajiški poljoprivrednici nikad nisu bili u gorem položaju.

Svako ministarstvo ima svoje nadležnosti, dužnosti i obaveze, samo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, izgleda, nema. Jer kako drugačije razumijeti odnos gospodina ministra prema funkciji koju obnaša skoro četiri godine, kada svako malo javnosti poručuje da ga poljoprivreda gotovo i ne zanima.

Ministar Dedić je, kako stvari stoje i kako se može razumijeti iz njegovih medijskih nastupa u posljednih godinu dana, sve svoje resurse i kapacitete posvetio predstojećim izborima. Zar nije obaveza ministra poljopriverede da se bavi pitanjima koja su od ključnog značaja za opstanak ove grane privrede, posebice u Krajini gdje je ona u zadnjih godinu-dvije skoro pa na izdisaju?

Također i vodoprivreda je resor kojim u Federaciji upravlja gospodin Dedić, a javnost je upoznata da se ništa ne čini po pitanju smanjenja ugroženosti privrednih dobara i privatnih imovina građana Federacije, a posebno Krajine od mogućih opasnosti koje sa sobom nose poplave ako do njih dođe.

Upravo zbog toga nije jasno zašto ministar Dedić obavlja tuđe, umjesto svoje poslove i hoda unaokolo po Krajini, slika se i plasira vijesti kako su mediji krivi za sav negativizam, pesimizam i loše stanje u Krajini, jer ono, po njemu, ne postoji. To su samo lažni napisi krajiških medija putem kojih žele da diskreditiraju njega i njegovu stranku.

- Saradnja sa ciljem razvoja nema alternativu. Postoje nažalost određene medijske i političke grupacije, koje neprestano pokušavaju blokirati sve projekte za Krajinu, izolirati ovaj dio države, te širiti konflikt i nepovjerenje kako u samoj Krajini, tako i u njenim odnosima prema ostatku države. Unatoč tome, mi smo se izborili za mnoge projekte, a bit će ih sve više, kako budemo sve više obuzdavali te negativne sile. Oni to rade zbog izbora, ali nije dopustivo da građani trpe štetu. Mi smo preuzeli odgovornost da radimo i gradimo za sve građane zajednički i to i radimo - izjavio je Dedić tokom posjete Ključu, a prenosi agencija FENA

Ali istina je sasvim drukačija. Evo samo dvije snažne činjenice. 

Prva je ta da su udruženja poljoprivrednika USK-a nedavno održala sastanak na kojem su istakli da situacija u poljoprivredi nikad nije bila gora. Oni su na sastanku odredili smjernice djelovanja kako bi pokušali ostvariti svoja prava i naveli kako isplata poticaja kasni, a na njihove zahtjeve do sada je vlast ostala nijema, što ih je natjeralo da poduzmu konkretnije i rigoroznije mjere. Također su najavili blokadu graničnih prelaza ukoliko se ne ispune uslovi i zahtjevi koji su navedeni u njihovom dopisu.

Druga činjenica koja potvrđuje ovo što navodimo, jeste nedavni gest jednog mladog bužimskog poljoprivrednika koji je bacio 300 kg malina u njivu.

Naime, na Fb stranici Paralele.ba naišli smo na video jednog Bužimljanina koji je svoj cjelodnevni trud i rad prosuo u njivu i pustio da propadne. Ovaj čovjek prosuo je 300 kg malina u njivu, a razlog je, navodi, niska cijena otkupa. Na kraju je kratko poručio: “Nek vas je sramota!”

Image

Na kraju možemo samo konstatirati da zaista čudi i zbunjuje ovakav neozbiljan i neodogovoran odnos gospodina Dedića u kojem za sve sivilo, nerad, negativu i probleme krivicu pokušava da svali na leđa sedme sile.