Vijeće EU usvojilo zaključke o BiH, ali su odbili uvrstiti amandmane Hrvatske o konstitutivnosti

123aasdasd
Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije danas je donijelo zaključke u kojima je pozvalo na ustavnu i izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, a odbijen je zahtjev Hrvatske da se spomene konstitutivnost i legitimno predstavljanje.

"Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji, koja je spriječila dalji napredak u reformama 2021. godine i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se suzdrže i odreknu provokativne retorike i akcija koje izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje", stoji u zaključcima.

Ističe se da retorika i inicijative koje su usmjerene na poništavanju reformi i povlačenju iz državnih institucija nisu prihvatljive.

Vijeće je pozvalo političke lidere Bosne i Hercegovine da ulože zajedničke napore u ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta identificiranih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

"S obzirom na institucionalne mehanizme, koji su postavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, BiH treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala ravnopravnost i nediskriminaciju svih građana, uz skladu s presudom Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava. Vijeće naglašava da se ne bi trebao poduzeti bilo kakav zakonodavni ili politički korak koji bi provedbu presude Sejdić-Finci i srodnih presuda Evropskog suda za ljudska prava učinio izazovnijom ili dodatno produbio podjele", ističe se u zaključcima.

Saznajemo da su odbijeni amandmani Hrvatske koja je tražila da se u zaključke uvrsti da je potrebno osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz izbornu reformu. Služba za vanjske poslove nije uvrstila amandmane jer u Vijeću nije bilo političke volje da se podrže.

"Vijeće ponavlja svoj poziv na inkluzivan proces ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog i u skladu sa evropskim standardima za uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu. Vijeće naglašava da određeni broj odluka Ustavnog suda tek treba da se u potpunosti provede", navodi se.

Vijeće je dalo podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

"Nakon 25. godišnjice genocida u Srebrenici i Dejtonskog mirovnog sporazuma prošle godine, Vijeće potiče sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da prevladaju retoriku podjela ukorijenjenu u prošlosti, da okončaju veličanje osuđenih ratnih zločinaca, kao i da aktivno promovišu pomirenje", ističe se.

Na kraju Vijeće daje punu podršku misiji EUFOR-a, visokom predstavniku i OHR-u u ispunjavanju agende 5+2.