Ljudima je došlo do grla: Ako se uslovi ne ispune i penzioneri u FBiH izlaze na ulice

penzioneri
Ako se uspije konačno formirati vlast koja je planirala udruživanjem više stranaka da ubrzaju taj proces, očekuje ih mnogo posla. Prvi u redu čekaju pnezioneri koji traže povaćenje penzija, a da li će to poći novim neiskusnim licima ostaje da se vidi.

 

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Federacije BiH, rekao je da još nije održan sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH.

Zahtjevi najstarije populacije, na kojima će njeni predstavnici istrajavati, dobro su poznati. Savez traži povećanje svih penzija za 4,35 posto, onako kako je predložio Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, jer postoje zakonski i finansijski uslovi za to.

U rukovodstvu Saveza ostaju otvoreni za razgovor još neko vrijeme. Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, započet će pripreme za održavanje masovnih protesta.

Čuo sam resornog ministra Veska Drljaču, koji kaže “da ne bi bilo dobro da nas prozivaju kao odlazeću Vladu”. Pa, kada će nam onda dati ovo što tražimo? Daju se neke paušalne ocjene i ti ljudi zaboravljaju da vlada uvijek postoji dok ima države. Ta koja je aktuelna odgovara za sve. Prema tome, ja nju pozivam, jer ne znam kad će se nova konstituisati. A do tada radi stara vlada i mi očekujemo da oni smognu snage i da se ispoštuje ono što je predložio Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, a to je povećanje svih penzija za 4,35 posto. Ako ne pokažu razumijevanje, ova ili druga vlada, idemo u proteste. Mi moramo izaći, nemamo druge. Ljudima je došlo do grla, upozorava Mehić.

Podsjetimo, nedavno je održana sjednica Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH, jer se federalna vlast oglušila o zahtjeve penzionera za održavanje sastanka, kako bi se saslušali i ispunili njihovi zahtjevi, piše Oslobodjenje.ba.

Kako je već poznato, penzioneri traže hitno povećanje iznosa najniže penzije u FBiH shodno članu 81. Zakona o PIO, koja trenutno iznosi 424,43 KM, potom ispravljanje nepravde učinjene pri donošenju Odluke o vanrednom usklađivanju, konkretno povećanje procenta usklađivanja svih penzija, te sveobuhvatan program socijalne i ekonomske pomoći penzionerima za ublažavanje rasta cijena, odnosno posljedica inflacije.