Ajax ga je prije deset godina platio milion eura, a sada je jedan od najboljih svjetskih veznjaka

Danski reprezentativac Christian Eriksen danas slovi za jednog od najboljih svjetskih veznjaka. U nedostatku Harryja Kanea Song Heung-mina, bit će najopasnije oružije Mauricija Pochettina u polufinalu protiv Ajaxa.

Eriksen će biti lider Tottenhama protiv ekipe kojoj duguje za svoj uspon u karijeri. Skauti Ajaxa otkrili su ga u Danskoj te ga u januaru 2009. godine doveli u Amsterdam za milion eura iz Odensea. Bio je golobradi mladić koji je obećavao, ali sa kojim je trebalo raditi dosta kako bi dosegao nivo vrhunskog fudbalera.

Kada je Eriksen stigao u Ajax, imao je suptilnu tehniku, ali brzina u igri bila je problem danskog veznjaka. Zbog toga je Ruben Jongkind, Ajaxov trener u mlađim kategorijama jedan do ključnih ljudi za uspjeh u karijeri ovoga fudbalera.

S njim sam radio individualno. Radili smo na trkačkoj igri šest mjeseci. Dramatično smo popravili taj segment igre. Bio je jedan od učenika koji je najbrže usvajao novo znanje. Obično u dobi od 16, 17 godina ne možete naučiti da ubrzate svoje vještine. Njemu je to uspjelo za četiri mjeseca”, ispričao je da Daily Mail Ruben Jongkind.

Eriksen je vrlo brzo stigao i do prvog tima koju je tada vodio Martin Jol.

Još se sjećam njegovog prvog treninga sa prvim timom. Imao je samo 17 godina, a već je bio jedan od najboljih”, prisjeća se nekadašnji trener danskog reprezentativca.

Za Ajaxov prvi tim Eriksen je odigrao 113 utakmica te je postigao 25 golova i osvojio tri naslova prvaka. Iz Ajaxa je na ljeto 2013. godine prešao u Tottenham, a desetak godina od dolaska u Ajax postao je veznjak najvećeg svjetskog nivoa.

Danas ga žele Manchester United, Real Madrid, Barcelona…