Ajax ipak ima srce: Porodica nastradalog Nourija napokon je odahnula

c
Amsterdamci spremni platiti sve Abdelhak Nouri imao je obećavajuću karijeru u Ajaxu, ali nažalost stravičan događaj je poremetio sve planove ovog talentovanog momka

Kada se 2007. godine fotografisao sa Luisom Suarezom i Jan Klaas Huntelaarom Abdelhak Nouri je u tom trenutku vjerovatno bio najsretniji dječak na svijetu.

Poslije toga Nouriju su samo cvjetale ruže, brzo je napredovao u omladinskim selekcijama Ajaxa da bi i 2016. godine debitovao za prvi tim Ajaxa. U ljeto 2017. godine tokom prijateljskog meča protiv Werdera Nouri je imao srčani udar i pao je u komu, nakon toga više ništa nije bilo isto.

Iz kome se probudio tek godinu dana kasnije, ali više nikada nije mogao igrati. Tada je s članovima porodice komunicorao pokretima usana i trepavica.

 

U martu 2020. godine vratio se kući da živi s porodicom koja se brinula o njemu, ali se s Ajaxom par godina vodila pravna borba oko odštete, no na kraju se može reći da mu klub nije okrenuo leđa iako je to možda u pojedinim momentima tako i izgledalo.

Ajax je bio spreman da prihvati posljedice, a sada je napokon postignut dogovor o nagodbi, pa će porodici nesretnog Nourija Ajax isplatiti 7,8 miliona eura odštete. Ajax je također pristao da plati sve troškove liječenja i skrbi od 2017. godine, a spreman je to raditi i u budućnosti.

Broj 34, koji je nosio mladić, sada "nosi" njegova porodica, odnosno taj broj Ajax je posvetio samom igraču i on neće biti dostupan za druge u budućnosti.