"Ako zaigra u Izraelu, muslimani će u arapskim zemljama paliti Messijeve dresove"

Predsjednik palestinskog nogometnog saveza smatra da bi Argentina trebala da otkaže meč protiv Izraela.

Palestinci smatraju da nije u redu ako Argentina pristane da u Jeruzalemu odigra prijateljski meč s Izraelom 9. juna.

Šef Palestinskog nogometnog saveza je pozvao Lionela Messija da, kao prva zvijezda argentinske reprezentacije, ne putuje u Izrael, a razlog zašto Palestinci protestuju je, valjda, svima poznat.

"Ovaj meč je postao politički alat. Izraelska vlada pokušava da mu dâ politički značaj insistirajući na tome da se odigra u Jeruzalemu", rekao je Jibril Rajoub, predsjednik Palestinskog nogometnog saveza.

Organizatori utakmice su objavili da se igra na stadiomu Teddy u Jeruzalemu umjesto na stadionu Sammy Ofer u Haifi, uprkos činjenici da može primiti više navijača.

"Messi je simbol mira i ljubavi. Tražimo od njega da ne učestvuje u pranju zločinačke okupacije. Messi ima desetine miliona obožavatelja u arapskim i muslimanskim zemljama, pa tražimo od da spale dresove koji nose njegovo ime ukoliko zaigra u Izraelu", poručio je prvi čovjek palestinskog nogometa.

Rajoub, zajedno sa nekoliko antiterorističkih organizacija, već dugo pokušava da natjera FIFA-u da zabrani šest izraelskih timova sa sjedištem u Judeji i Samariji. On tvrdi da njihovo prisustvo krši statute FIFA-e, koja zabranjuje drugoj članskoj asocijaciji koja bez dozvole igra na drugoj teritoriji.

Predsjednik FIFA Gianni Infantino je prošlog oktobra objavio da njegova organizacija neće intervenisati u ovom pitanju i da smatra da je pitanje zatvoreno.

Rajoub, uprkos tome što je član Fataha koji se često smatra mirovnim partnerom Izraela, poznat je po njegovim antiterorističkim akcijama.